prawdopodobienstwo
yoda: Ze zbioru liczb{1, 2 . . . , 6n+1},n>1 losujemy kolejno trzy razy po jednej liczbie bez
zwracania. Niech An oznacza zdarzenie polegajace na tym, ̇ze iloczyn wylosowanych liczb jest
podzielny przez 6. Oblicz granice limn→+
∞P(An)
ale jak wyznaczyc An podzielne przez 6 ze zbioru z niewiadomia?
probowalem wybrac 3 kolejne liczby od 6n−1 ale PAn wychodzi >1
8 kwi 16:43
yoda: lim=1 nie widze innej opcji...
8 kwi 17:15
Saizou :
Iloczyn 3 liczb można rozbić na przypadki
a) parzysta, parzysta, parzysta
1) dla co najmniej jednej parzystej podzielnej przez 3, iloczyn jest podzielny przez 6
2) dla parzystych niepodzielnych przez 3, iloczyn jest niepodzielny przez 6
b) parzysta, parzysta, nieparzysta → podzielne przez 6
c) parzysta, nieparzysta, nieparzysta → podzielne przez 6
d) nieparzysta, nieparzysta, nieparzysta → nie podzielne przez 6
Łatwiej liczyć zdarzenie przeciwne.
8 kwi 17:47
Mila:
yoda
Spróbuj rozwiązać dwa przypadki :
{1,2,3,4,5,6,7} dla n=1
{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13} dla n=2
według sugestii Saizou − wykorzystaj zdarzenie przeciwne.
8 kwi 19:04
Mila:
Ze zbioru liczb{1, 2,3 . . . ,6,7} losujemy trzy liczby jednocześnie, n=1
iloczyn nie jest podzielny przez 6
1) losujemy 3 liczby ze zbioru {1,2,4,5,7}
2) Losujemy liczbę podzielną przez 3 (oprócz podzielnej przez 6) i dwie ze zbioru {1,5,7}
10+3=13
| | | |
=========== | −13=22 − ilość iloczynów podzielnych przez 6. |
| | |
Ze zbioru liczb{1, 2,3 ,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13} losujemy trzy liczby jednocześnie, n=2
84+30=114
| | | |
=========== | −114=286−114=172 |
| | |
o ile dobrze wyliczyłam.
spróbuj jakieś ogólne zależności znaleźć dl zbioru : {1, 2 . . . , 6n+1}
8 kwi 21:24
wredulus_pospolitus: 1. Zauważmy, że aby liczba była podzielna przez 6 musi zajść jedno z dwóch zdarzeń:
a) wylosujemy wielokrotność 6 i 'cokolwiek'
b) wylosujemy wielokrotność 2 i wielokrotność 3 i cokolwiek
ale musimy uważać na części wspólne, a więc mamy:
dla każdego 'n' będziemy mieli dokładnie:
n razy wielokrotność 6
n razy wielokrotność 3 (ale nie wielokrotność 6)
2n razy wielokrotność 2 (ale nie wielokrotność 6)
i mamy:
B: losujemy 3x wielokrotność 6
C: losujemy 2x wielokrotność 6 i dowolną (ale nie wielokrotność 6)
D: losujemy 1x wielokrotność 6 i 2x dowolne (ale nie wielokrotność 2 lub 3)
E: losujemy 1x wielokrotność 6 + 1x podzielna przez 2 lub 3 (ale nie przez 6) + 1x niepodzielną
F: losujemy 1x wielokrotność 6 + 2x podzielna przez 2
G: losujemy 1x wielokrotność 6 + 2x podzielna przez 3
H: losujemy 1x podzielna przez 2 (ale nie przez 6) + 1x podzielna przez 3 (ale nie przez 6) +
1x niepodzielna
I: losujemy 2x podzielna przez 2 (ale nie przez 6) + 1x podzielna przez 3 (ale nie przez 6)
J: losujemy 1x podzielna przez 2 (ale nie przez 6) + 2x podzielna przez 3 (ale nie przez 6)
K: losujemy 1x podzielne przez 2 (ale nie przez 6) + 1x podzielna przez 3 (ale nie przez 6) +
1x wielokrotność 6
Trochę przypadków mamy, ale dzięki temu mamy pewność że nie będziemy liczyć czego parokrotnie i
tak mamy:
| | n*(n−1)*(n−2) | |
P(B) = |
| |
| | (6n+1)*6n*(6n−1) | |
| | n*(n−1)*(5n+1)*3 | |
P(C) = |
| |
| | (6n+1)*6n*(6n−1) | |
| | n*(2n+1)*2n*3 | |
P(D) = |
| |
| | (6n+1)*6n*(6n−1) | |
| | n*3n*(2n+1)*3! | |
P(E) = |
| |
| | (6n+1)*6n*(6n−1) | |
| | n*(2n)*(2n−1)*3 | |
P(F) = |
| |
| | (6n+1)*6n*(6n−1) | |
| | n*n*(n−1)*3 | |
P(G) = |
| |
| | (6n+1)*6n*(6n−1) | |
| | 2n*n*(2n+1)*3! | |
P(H) = |
| |
| | (6n+1)*6n*(6n−1) | |
| | 2n*(2n−1)*n*3 | |
P(I) = |
| |
| | (6n+1)*6n*(6n−1) | |
| | 2n*n*(n−1)*3 | |
P(J) = |
| |
| | (6n+1)*6n*(6n−1) | |
| | 2n*n*n*3! | |
P(K) = |
| |
| | (6n+1)*6n*(6n−1) | |
I stąd mamy:
P(A
n) = P(B) + P(C) + .... + P(K)
| | 133 | | 133 | |
lim P(An) = |
| = |
| |
| | 63 | | 216 | |
można policzyć granice dla każdego przypadku i je później dodać (korzystając z twierdzenia że
granica sumy równa się sumie granic (o ile wszystkie granice istnieją i są zbieżne)
8 kwi 21:59
wredulus_pospolitus:
A jakby to było z przeciwnego.
Mielibyśmy miej przypadków bo w grę wchodziło by:
L −−− 3x niepodzielne
M −−− 2x niepodzielne + 1x podzielność przez 2 lub 3(ale nie wielokrotność 6)
N −−− 1x niepodzielne + 2x podzielne przez 2 (ale nie przez 6)
O −−− 1x niepodzielne + 2x podzielne przez 3 (ale nie przez 6)
P −−− 3x podzielne przez 2 (ale nie przez 6)
R −−− 3x podzielne przez 3 (ale nie przez 6)
I stąd mamy:
| | (2n+1)*2n*(2n−1) | |
P(L) = |
| |
| | (6n+1)6n(6n−1) | |
| | (2n+1)*2n*3n*3 | |
P(M) = |
| |
| | (6n+1)6n(6n−1) | |
| | (2n+1)*2n*(2n−1)*3 | |
P(N) = |
| |
| | (6n+1)6n(6n−1) | |
| | (2n+1)*n*(n−1)*3 | |
P(O) = |
| |
| | (6n+1)6n(6n−1) | |
| | 2n*(2n−1)*(2n−2) | |
P(P) = |
| |
| | (6n+1)6n(6n−1) | |
| | n*(n−1)*(n−2) | |
P(R) = |
| |
| | (6n+1)6n(6n−1) | |
| | 8 +36 +24 +6 +8 +1 | | 83 | |
Lim P(A'n) = |
| = |
| |
| | 63 | | 216 | |
| | 216 − 83 | | 133 | |
−−−> lim P(An) = |
| = |
| |
| | 216 | | 216 | |
8 kwi 22:02
wredulus_pospolitus:
I jak widzisz ... jest jednak inna opcja
8 kwi 22:03
Mila:
Cześć Artur, u mnie mniej przypadków. Zostawiam dla yody dalsze obliczenia.
Nie uwzględniam kolejności, bo losowanie bez zwracania.
8 kwi 22:11
wredulus_pospolitus:
Witaj Milusińska ... jasne że masz mniej przypadków ... ja wolałem przy wersji ogólnej rozwalić
to na jak najbardziej 'prymitywne' przypadki, aby mieć 100% pewności że czegoś nie pominę (a
gdybym nie zrobił przeciwnego to bym zapomniał o przypadku 'K' )
8 kwi 22:26
wredulus_pospolitus:
ewentualnie można było się bawić metodą włączeń i wyłączeń co by zredukowało całą akcję o kilka
przypadków, ale nadal ... trochę zabawy by z tym było
8 kwi 22:28
Mila:
Artur , nie wiem kto z nas popełnił błąd, moje p jest większe o 0.025.
Możliwe, że czegoś nie uwzględniłam, bo Ty na dwa sposoby masz to samo.
U mnie ładnie się liczy te przypadki.
Jutro jeszcze popatrzę i przeliczę.. Ciekawe, czy autor ma odpowiedź.
Dobranoc
8 kwi 23:12
wredulus_pospolitus:
Miluś ... ale Ty przecież nie policzyłaś granicy.
Związku z tym czynniki które w granicy się pomija (n niższej potęgi) ja pomijam, a Ty brałaś je
pod uwagę
8 kwi 23:23
wredulus_pospolitus:
A autor nie ma odpowiedzi skoro od razu pisał, że według niego musi ta granica wynosić 1
8 kwi 23:23
Mila:
Policzyłam jak trzeba. Uogólniłam problem i policzyłam. Wolfram to samo mi pokazał

Założyłam , że Ty masz dobrze.
8 kwi 23:36
wredulus_pospolitus:
no to nie wiem ... równie dobrze ja coś mogę mieć zrąbane, chociaż nie wydaje mi się ...
dlatego właśnie jechałem po bardzo szczegółowych zdarzeniach, aby czegoś nie pominąć / czegoś
nie liczyć parokrotnie
8 kwi 23:43
wredulus_pospolitus:
nie no ... Miluś ... spojrzałem jak rozpisałaś sobie warunki i już widzę że za mało masz
przypadków bo masz:
(1) niepodzielne przez nic lub podzielne tylko przez 2 (i z tego wybierasz 3 liczby)
(2) 1x podzielna tylko przez 3 i dwie niepodzielne
to przy n=1 było poprawne, ale już przy n=2 to za mało
bo przecież już przy n=2 masz możliwość 2x podzielna przez 3 + 1x niepodzielna
a w ogólnym przypadku masz jeszcze 3x podzielna przez 3
A tych przypadków już nie miałaś
8 kwi 23:46
wredulus_pospolitus:
Więc można spróbować:
(1) niepodzielne lub podzielne tylko przez 2
(2) niepodzielne lub podzielne tylko przez 3
(3) niepodzielne
(1) + (2) − (3)
I mamy:
| | (4n+1)4n(4n−1) + (3n+1)3n(3n−1) − (2n+1)2n(2n−1) | |
P(A'n) = |
| |
| | (6n+1)6n(6n−1) | |
| | 43 + 33 − 23 | | 83 | |
Lim A'n = |
| = |
| czyli tak samo jak 22:02 |
| | 63 | | 216 | |
8 kwi 23:49
Mila:
Tak. Teraz wszystko się zgadza, sama uzupełniłam to , o czym piszesz 23:46.
Dzięki za potwierdzenie

W takim razie już nie piszę swojej wersji.
9 kwi 16:19