równaie
zelgadiS:
x3+y3+8=6xy
rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
proszę o jakieś naprowadzenie
8 kwi 16:08
ICSP: x3 + y3 + 8 ≥ 33√x3y38 = 6xy
Równość gdy x3 = y3 = 8 ⇒ x = y = 2
8 kwi 16:15
Adamm:
x
3+y
3+z
3 = 3xyz
równość
⇔
x = y = z
skąd x = y = z = 2
8 kwi 16:20
Filip:
x
3+y
3+2
3−3*2xy=0
(x+y+2)(x
2+y
2+4−xy−2x−2y)=0
x
2+y
2+4−xy−2x−2y=0
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| x2−2x+4+ |
| x2−xy+ |
| y2+ |
| y2−2y=0 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| x−√2)2+( |
| y−√2)2+ |
| (x−y)2=0 |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
x−y=0 i |
| x−√2=0 i |
| y−√2=0 |
| | √2 | | √2 | |
x=y
x=2
y=2
8 kwi 16:34
zelgadiS: @ICSP
skąd wynika, że x3=y3=8 ?
8 kwi 16:58
8 kwi 17:00
zelgadiS: tzn. wiem, że to z zależności pomiędzy średnią arytmetyczną a geometryczną, ale ja nie widzę
skąd to wynika
8 kwi 17:03
zelgadiS: a, dobra, nieważne, już wiem
8 kwi 17:04
zelgadiS: dzięki
8 kwi 17:07