...
Jan: Oblicz:
∫∫1+x−y dxdy, gdzie D jest trójkątem A(−4,0), B(0,2), C(2,0) Wychodzi mi −2
Rozdzieliłem to na dwie całki
D2 0≤x≤2 0≤y≤2−x
Z pierwszej całki wyszło mi −4, zaś z drugiej 2
8 kwi 13:03
Filip: obszary wyznaczone dobrze, teraz liczymy pierwsz D
1
∫
−40(∫
01/2x+2(1+x−y)dy)dx
| | 1 | |
=∫−40([y+xy− |
| y2]1/2x+20)dx |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=∫−40( |
| x+2+ |
| x2+2x− |
| ( |
| x2+2x+4))dx |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
=−8+12
=4
8 kwi 14:02
Filip: o jezu... ja zmienilem, powinno byc:
=...
=8−12
=−4
8 kwi 14:03
Filip: Teraz druga:
∫
02(∫
02−x(1+x−y)dy)dx
| | 1 | |
=∫02(2−x+2x−x2− |
| (4−4x+x2))dx |
| | 2 | |
=6−4
=2
8 kwi 14:06
Filip: czyli z pierwszej calki masz −4 a z drugiej 2 − poprawnie
8 kwi 14:08
Jan: W odpowiedzi mam wynik końcowy 2
8 kwi 14:17
Filip: aaaa, blad jest w obszarze D1, zamiast 1/2x+2 powinno byc −1/2x+2
8 kwi 14:22
Filip: jednka nie, zle spojrzalem, czekaj do wolframa to wrzuce
8 kwi 14:22
8 kwi 14:27
8 kwi 15:26