Zbadaj czy funkcja jest różnowartościowa
???: Zbadaj czy funkcja jest różnowartościowa
a) f(x)=|2x−3|−3
b) f(x)=x2+2x−4
8 kwi 09:25
ICSP: a) f(0) = f(3)
b) f(−2) = f(0)
8 kwi 09:27
???: Dzięki
Myślałem że to na x trzeba wykazać
8 kwi 09:30
ICSP: Wykazujesz wtedy kiedy jest różnowartościowa.
Aby stwierdzić, że nie jest różnowartościowa wystarczy wskazać kontrprzykład to znaczy dwa x ∊
D dla których funkcja przyjmuje taką samą wartość.
8 kwi 09:33
???: Jeszcze raz dziękuje za szybką pomoc.
A jest jakiś sposób aby łatwo znaleźć te punkty gdzie przyjmuje takie same wartości czy raczej
trzeba do skutku szukać?
8 kwi 09:37
ICSP: | | 2 | |
W pierwszym wziąłem dwa x równo odległe od |
| |
| | 3 | |
W drugim dwa x równo odległe od −1
Tutaj wchodzą dwie rzeczy. Pierwsza jest znajomość wykresu funkcji, drugą doświadczenie.
8 kwi 09:42
???: Już wszystko wiem. Kolejny raz dziękuje i pozdrawiam.
8 kwi 09:45