Rzucanie 4x monetą
Pasco: Dwie osoby rzucaja 4x symetryczną monetą jakie jest prawdopodobieństwo ze kazda z nich otrzyma
taka sama liczbe orlów
Wie ktoś jak obliczyć?
Wynik ma wyjść 35/128
7 kwi 20:06
kerajs: | | | | 1 | | 1 | | | | 1 | | 1 | |
P=( | ( |
| )0(1− |
| )4)2+( | ( |
| )1(1− |
| )3)2+ |
| | | 2 | | 2 | | | 2 | | 2 | |
| | | | 1 | | 1 | | | | 1 | | 1 | |
+( | ( |
| )2(1− |
| )2)2+( | ( |
| )3(1− |
| )1)2+ |
| | | 2 | | 2 | | | 2 | | 2 | |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | |
+( | ( |
| )4(1− |
| )0)2= |
| [12+42+62+42+12] |
| | | 2 | | 2 | | 28 | |
7 kwi 20:28
Pasco: A możesz powiedzieć z jakiego wzoru to robiłes? Mniej więcej skąd to się wzięło
8 kwi 00:05
wredulus_pospolitus:
schemat Bernoulliego wykorzystany został
i po prostu masz kolejno:
0 orłów
1 orzeł
2 orły
3 orły
4 orły
8 kwi 00:24
Chińska podróba 6-latka: z trójkąta Pascala 1,4,6,4,1
| | 1*1+4*4+6*6+4*4+1*1 | | 70 | | 35 | |
i potem |
| = |
| = |
| |
| | 16*16 | | 256 | | 128 | |
8 kwi 07:50