Zadanie optymalizacyjne
IchIch: Suma długości promienia okręgu opisanego na podstawie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego i
wysokości tego graniastosłupa jest równa 12. Jakie wymiary powinien mieć ten graniastosłup,
aby jego objętość była możliwie największa?
7 kwi 18:29
Filip: rozwiaze do pewnego etapu, bo pozniej to mozna tak wlasciwie "konczyc" zadanie...
niech a − krawedz podstawy tego graniastoslupa, wowczas:
a√3
R=2/3h=
3
z zadania wiadomo, ze
R+H=12
36−a√3
H=12−R=
3
i teraz objetosc bedzie wynosic
a2√3
36−a√3
36a2√3−3a3
1
V(a)=
*
=
=3a3√3−
a3
4
3
12
4
Dziedzina funkcji, wiadomo jak:
a>0 i H>0
... − tu obliczeniach
wiec a∊(...)
i masz dziedzine.