Prawdopodbieństwo
IchIch: W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Z tej urny losujemy jedną kulę i następnie wrzucamy ją z
powrotem do urny, dorzucając jeszcze 4 kule w kolorze tej kuli, którą wylosowaliśmy. Następnie
losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy kule różnych kolorów.
7 kwi 18:28
wredulus_pospolitus:
Próbowaliśmy za pomocą drzewka?
Polecam za pomocą drzewka to zrobić.
7 kwi 18:38
Filip:
rozbijmy to na kilka przypadkow tak widze..
1) wylosowalismy jedna kule i jest ona czarna, wtedy urna wyglada tak:
6 bialych, 9 czarnych
i losujemy 2 kule, wiec kombinatorycznie wyglada to tak:
2)1) wylosowalismy jedna kule i jest ona biala, wtedy urna wyglada tak:
11 bialych, 4 czarnych
i losujemy 2 kule, wiec kombinatorycznie wyglada to tak:
Podsumowujac, szukany wynik bedzie to:
| C14 | | C16*C19 | | C16 | | C111*C14 | |
| * |
| + |
| * |
| |
| C110 | | C215 | | C110 | | C215 | |
POCZEKAJ NA Brzydalosa bo widzialem ze sie pojawil − on to dobrze ogarnia i ew powierdzi moje
rozwazanie
7 kwi 18:38
wredulus_pospolitus:
Ogólnie powinno wyjść:
| | 6*(10*4)*2 + 4*(6*8)*2 | |
P(A) = |
| |
| | 10*14*13 | |
7 kwi 18:39
IchIch:
7 kwi 18:42
Mila:

1) 6B,4C − losujemy jedną kulę
2) Po losowaniu:
10B i 4C lub 6B i 8C
3)
A− wylosowano kulę białą i czarną
| | 6 | | 10*4 | | 4 | | 6*8 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 10 | | | | 10 | | | |
7 kwi 18:57
IchIch: | | 10*4 | | 8*6 | |
skąd się bierze |
| i |
| |
| | | | | |
7 kwi 19:26
wredulus_pospolitus:
zrobiłeś/aś drzewko wypisz prawdopodobieństwa na etapach i policz
wyjdzie to samo
7 kwi 19:40
wredulus_pospolitus:
| 10*4 | | | |
| = |
| czyli wylosowanie jednej białej i jednej |
| | | |
czarnej przy losowaniu dwóch kul
7 kwi 19:41
IchIch: | 6 | | 10 | | 4 | | 6 | | 4 | | 10 | | 4 | | 6 | |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| 10 | | 14 | | 13 | | 10 | | 14 | | 13 | | 10 | | 14 | |
| | 8 | | 4 | | 8 | | 6 | | 207 | |
|
| + |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 13 | | 10 | | 14 | | 16 | | 455 | |
7 kwi 21:23
IchIch: Czy to jest poprawny sposób czy robię gdzieś błąd
7 kwi 21:25
chichi:
| | 216 | |
Powinno wyjść |
| tak jak o 18;39 i 18;57, poszukaj błędu w drzewku  |
| | 455 | |
7 kwi 21:30
Mila:

A− za drugim razem wylosowano 2 kule o różnych kolorach
| | 3 | | 10 | | 4 | | 4 | | 10 | |
P(A)= |
| *( |
| * |
| + |
| * |
| )+ |
| | 5 | | 14 | | 13 | | 14 | | 13 | |
| | 2 | | 6 | | 8 | | 8 | | 6 | |
+ |
| *( |
| * |
| + |
| * |
| )= |
| | 5 | | 14 | | 13 | | 14 | | 13 | |
| | 3 | | 80 | | 2 | | 96 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 5 | | 13*14 | | 5 | | 13*14 | |
7 kwi 22:14
IchIch: | | 6 | | 6 | |
Na końcu dałem |
| zamiast |
| |
| | 16 | | 13 | |
7 kwi 22:50