uklad rownan
marek: Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem układu równań:
ax+y+1=0
4x+ay−1=0
jest para liczb dodatnich?
Pomoże ktoś

?
7 kwi 18:08
wredulus_pospolitus:
na jakim etapie edukacji jesteś ?
7 kwi 18:08
marek: a co cie to obchodzi? nie chcesz to nie pomagaj, nie zmuszam
7 kwi 18:11
Filip:
ax+y=−1
4x+ay=1
W=a
2−4
W
x=−a−1
W
y=a+4
x>0 i y>0
| −a−1 | | a+4 | |
| >0 i |
| >0 |
| a2−4 | | a2−4 | |
i konczysz, sprawdz czy dobrze te wyznaczniki wyliczylem
7 kwi 18:12
wredulus_pospolitus:
ax + y + 1 = 0 −−−> y = −ax − 1
| | a+1 | |
4x + ay − 1 = 0 −−−> 4x + a(−ax − 1) − 1 = 0 −−−> x(4−a2) = a+1 −−> x = |
| |
| | 4−a2 | |
więc
| | a+1 | | a(a+1) | | a2 + a − a2 + 4 | | a+4 | |
y = −a |
| − 1 = |
| − 1 = |
| = |
| |
| | 4−a2 | | a2−4 | | a2−4 | | a2−4 | |
i sprawdzasz dla jakiego 'a' zachodzi:
x > 0 i y > 0
7 kwi 18:13
Get it back: Za ten komentarz powinienes juz dostac bana i i powinna Ci byc udzielona reprymenda ze strony
administratora
7 kwi 18:13
marek: dziękuję
7 kwi 18:13
wredulus_pospolitus:
@marek ... bo w zalezności od tego na jakim jesteś poziomie nauczania w różny sposób można
podejść do rozwiązania.
w tym sensie mnie "to obchodzi".
Pomyśl chwilę zanim zaczniesz się oburzać.
7 kwi 18:14
marek: dobrze, że nie masz tu nic do powiedzenia
7 kwi 18:14
marek: to do @Getitback
7 kwi 18:15
marek: @wreduluspospolitus chyba jasne, że możliwie najprostsze rozwiązanie
7 kwi 18:15
wredulus_pospolitus:
nadal nie rozumiesz ... w zalezności od tego czy jesteś na początku szkoły średniej, w klasie
maturalnej czy też na studiach można w inny (im później tym ŁATWIEJ / SZYBCIEJ) dojść do
rozwiązania.
Dla przykładu −−− ja pokazałem najogólniejszy sposób dojścia do wyniku, który jest na poziomie
'początek liceum', Filip troszeczkę zaawansowane (ale dzięki temu szybsze) rozwiązanie podał
które jest na poziomie (może) klasy maturalnej.
Tak więc, na przyszłość, jeżeli ktoś się Ciebie pyta na jakim jestem poziomie nauczania to się
pyta w celu otrzymania informacji JAKA metoda rozwiązania wchodzi w grę, a jaka będzie jeszcze
'za trudna' (bądź nieznana).
7 kwi 18:19
marek: myślałem, że pytasz złośliwie, przepraszam za chamstwo
7 kwi 18:22
Filip: tak, podalem to z 1 liceum
7 kwi 20:23
Get it back: Dobrze ze przeprosiles ,
Pamietaj jednak na przyszlośc ze covid i utrudnienia z tym zwiazane (co by to nie bylo ) nie
zwalniaja od uprzejmosci
7 kwi 21:35