Oblicz granicę funkcji
Joko: Oblicz granicę lim x→0 (x−2) / (x2)
lim x→3− (x) /(9−x2)
7 kwi 17:28
Joko: Lim x→1+ (x) /(x2−4x+3)
7 kwi 17:34
7 kwi 17:35
Filip: poprawny rezultat
7 kwi 17:37
Joko: Wytłumaczysz z czego to wynika?
7 kwi 17:41
Joko: Kiedy badam granice funkcji w punkcie to rozumiem, że interesują mnie takie minimalne wartości
najbliżej punktu do którego liczymy granicę tak? W sensie w przypadku −2 będziemy sprawdzali
co się dzieje dla 1.99 albo 1.999 i tak dalej. Dobrze to rozumiem?
7 kwi 18:07
Joko: Oczywiście chodziło mi o −1. 99 albo −1. 999
7 kwi 18:08
Get it back: Sam sie tego ucze
Jesli badasz −2+ czyli z prawej strony to tak
7 kwi 18:11
Filip: panie Joko.. kolejne przyklady beda wygladac astepujaco:
7 kwi 18:18
Filip: oraz...
| | x | | x | | 1 | |
limx−>1+ |
| =limx−>1+ |
| = |
| =−∞ |
| | x2−4x+3 | | (x−1)(x−3) | | 0− | |
7 kwi 18:20
wredulus_pospolitus:
Joko ... tak ... rozpatrując granicę dla x−> −2
+ bierzemy 'x' nieskończenie blisko −2, ale
będące WIĘKSZE od tegoż −2 ... więc −1.9999999999...99999...
7 kwi 18:20
Filip: oraz...
| | −2 | |
limx−>0{x−2}{x2}= |
| =−∞ |
| | 0+ | |
7 kwi 18:20
Joko: Dzieki byczki teraz wszystko jasne
7 kwi 18:21
Filip: nie ma problemu
7 kwi 18:22