trójkąt
mat-fiz:
W trójkącie ABC o bokach AB=4, AC=2 , BC=3
Z wierzchołka A poprowadzono dwusieczną , która przecięła bok BC w punkcie D
Przez punkt C poprowadzono prostą równoległą do boku AB, która przecięła
prostą AD w punkcie E
Wyznacz długość odcinka DE
7 kwi 17:19
Saizou :

ΔABD ~ΔCED (kkk), zatem |AD| = 2x
Z tw, sinusów w ΔACE mamy
2sin(2α) = 3x*sinα
2*2sinαcosα = 3x*sinα
Z tw. cosinusów w ΔABC mamy
3
2 = 2
2 + 4
2 −2*2*4*cos(2α)
| | 3√3 | |
cosα = |
| (α−kąt ostry), zatem |
| | 4 | |
x = √3
7 kwi 19:34
7 kwi 19:40
Saizou :
bo u mnie jest błąd obliczeniowy
7 kwi 19:43
Szkolniak: O, super, dobrze mi wyszło

ja z kolei skorzystałem z twierdzenia o dwusiecznej, a następnie
z cosinusów w trójkącie ABD i ADC.
7 kwi 19:45
Saizou :
Zwyczajem
Ety
7 kwi 19:49