Matura PR
dzonypieczony: Średnia arytmetyczna zestawu n liczb wynosi 4, a ich wariancja jest równa 2. Każdą z tych
liczb pomnożono przez 3 i otrzymano nowy zestaw. Wyznacz średnią arytmetyczną,
wariancję i odchylenie standardowe tego zestawu liczb.
pomoże ktoś wariancje obliczyć ? ma wyjść 18 ale nie wiem jak do tego dojść
7 kwi 14:42
ICSP: x
1 , x
2 , x
3 , x
4 − twoje liczby
x
* − średnia tych liczb
| | ∑(xi − x*)2 | |
s = |
| −wariancja twoich liczb |
| | 4 | |
Tworzysz nowy zestaw liczb:
3x
1 , 3x
2 , 3x
3 , 3x
4
ich średnia arytmetyczna to
3x
*
ich wariancja:
| | ∑(3xi − 3x*)2 | | ∑(xi − x*)2 | |
s2 = |
| = 9 * |
| = 9s = 18 |
| | 4 | | 4 | |
7 kwi 14:48
dzonypieczony: dzięki wielkie, a jak wyciągam trójke z licznika tam w s2 to z racji ze jest on do kwadratu to
wyciagam trojke do kwadratu czyli 9 tak ? dla pewności
7 kwi 15:02
ICSP: tak
7 kwi 15:23