planimetria
Marcin: Na okręgu opisano trapez prostokątny ABCD. Odległości środka okręgu od końców dłuższego z
ramion wynoszą odpowiednio a i 2a. Wykaż, że pole trapezu wynosi 18a2 /5
7 kwi 13:26
chichi:

Z ΔCSB:
a
2+(2a)
2=c
2 ⇒ c=
√5a
| | 1 | | 1 | | r√5a | | 2√5a | |
P= |
| *a*2a=a2 ∧ P= |
| *r*√5a ⇒ a2= |
| ⇒ r= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 5 | |
| | 1 | | 2√5a | | 4√5a | | 18a2 | |
PABCD= |
| * |
| *2( |
| +√5a)= |
| □ |
| | 2 | | 5 | | 5 | | 5 | |
7 kwi 13:42
Marcin: Skąd we wzorze na pole trapezu długość ramienia c? Zupełnie nie rozumiem
7 kwi 13:58
Saizou :

Oblicz x oraz y z Pitagorasa
7 kwi 14:40
chichi:
@
Marcin z warunku opisywalności czworokąta na okręgu mamy, że |AD|+|BC|=|AB|+|CD| i ze
| | 1 | | 1 | |
wzoru na pole czworokąta opisanego na okręgu P= |
| r(a+b+c+d) mam P= |
| r*2*(|AD|+|BC|) |
| | 2 | | 2 | |
| | 4√5a | |
u mnie |AD|=2r= |
| i |BC|=c=√5a, czy teraz rozumiesz? |
| | 2 | |
7 kwi 15:17
Saizou :
Albo patrząc na mój rysunek widać, że x+y=c (z stycznych do okręgu)
7 kwi 16:27
blabla:

P(trapezu)= 2r
2+2P(ΔBCS) = 2r
2+2a
2
| | a*2a | | 4 | |
c2=5a2 i r= |
| to r2= |
| a2 |
| | c | | 5 | |
==========
7 kwi 16:32