Oblicz sumę ciągu liczbowego
Marian: Oblicz sumę a14 + a15 + a16 + ... + a37
Dane:
a1 = 6, r = −4 (różnica ciągu arytmetycznego).
Odpowiedź ma wyjść: −1920.
3 mar 12:55
adaś: zaraz

coś moze wydukam ^^. xD
3 mar 13:04
Marian: Dziękuję

Wyraz a37 czy a14 obliczam, ale później się zacinam z wzorem na sumę
3 mar 13:05
adaś: hmm nioo może by obliczyć od a
1 do a
37 a potem obliczyć a
14 jako a1 i a
37 jako an

zaraz tak to spróboje zrobić

i podstawić pod wzór

sn
3 mar 13:13
adaś: hmm nie wychodzi mi coś

hmmm
3 mar 13:27
Marian: No właśnie
3 mar 13:28
adaś: ile ci wychodzi

mi wyszło −2116
3 mar 13:31
adaś: moze masz błąd ^^' kurcze może jak Eta Basia bądz Bogdan to moze oni jakoś poradzą

bo ja
super git nie jestem z matmy

ale orientuje sie co nieco ^^
3 mar 13:34
Marian: Mnie wyszło w pewnym momencie −2442
3 mar 13:39
Marian: Tak czy siak dzięki za pomoc i poświęcony czas
3 mar 13:41
Bogdan:
n = 37 − 14 + 1 = 24
a
14 = 6 + 13*(−4) = 6 − 52 = −46, a
37 = 6 + 36*(−4) = 6 − 144 = −138
| | 1 | |
a14 + a15 + ... + a37 = |
| * 24 * (−46 − 138) = 12 * (−184) = −2208 |
| | 2 | |
4 mar 19:04