Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej m równanie mx2 − (1 − m)x − m = 0 m
kasztan: Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej m równanie mx2 − (1 − m)x − m = 0 ma co
najmniej jedno rozwiązanie.
Może ktoś pomóc ?
7 kwi 12:12
Jerzy:
Wykaż,że Δ ≥ 0 dla każdego m.
7 kwi 12:20
Saizou :
I przypadek m =0 daje równanie liniowe.
II przypadek m≠0 daje równanie kwadratowe, które ma co najmniej jedno rozwiązanie, gdy Δ ≥ 0
7 kwi 12:20
Filip: dla m=0 mamy jedno rozwiqzanie, a maja hyc conajmniej jedno
7 kwi 12:26
kasztan: znaczy zrobiłem to tak i wyszło żę m=0 albo 5m2−2m+1>=0 czyli delta ujemna więc neiskończenie
wiele rozwiązań. I to już jest wszystko ?
Czyli m=0 lub m należy do R czyli ma co najmniej 1 rozwiązanie.
7 kwi 12:42
I'm back:
kasztan ... co

"5m
2−2m+1>=0 czyli delta ujemna więc neiskończenie wiele rozwiązań"
1. 5m
2−2m+1>=0
vs delta ujemna

Hęęęę

2. delta ujemna
vs nieskończenie wiele rozwiązań
Hęęęęęę
7 kwi 13:21
Filip: tak, 5m2−2m+1 ma delte<0 i a>0, wiec 5m2−2m+1>=0 ma jest prawdziwe dla kazdego m∊R
7 kwi 13:26
I'm back:
Boże ... ale on przeskok myślowy zrobił.
Tak samo jak później:
"Czyli m=0 lub m należy do R czyli ma co najmniej 1 rozwiązanie." ehhh
7 kwi 13:32
kasztan:

Aaaa za szybko pisałem, jeszcze raz powoli:
mam m=0 które daje mi x=0 (f.liniowa
dalej liczę deltę (delta >=0) i wychodzi mi 5m
2−2m+1 co oznacza że delta jest <0 ale a>0 więc
wykres będzie nad osią x czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań bo delta ma być >=0
a więc mam m=0 i m należące do R. Teraz zrozumiale jest to co napisałem ?
7 kwi 13:34
kasztan: I'm back sorki, na szybko to pisałem więc dlatego taki przeskok w rozwiązaniu.
7 kwi 13:36