indukcja
Filip: witam, czemu indukcjyjnie dostaje dwie rowna rzeczy?
Mam udowodnic indukcyjnie cos takiego
∑i=1n(6i−2)=n(3n+1)
i mam pytanie o krok indukcyjny, czy jest on poprawny w dwoch przypadkach?
1)
P(n−1)=>P(n)
L=∑i=1n−1(6i−2)+(6n−2)=(n−1)(3n−2)+6n−2=3n2+n=P −−
2)
P(n+1)=>P(n)
L=∑i=1n+1(6i−2)−6n+2 −− i tutaj nie wychodzi mi rownosc ze strona prawa, ktore
rozumowanie jest poprawne i dlaczego?
7 kwi 10:28
jc:
(1) (n−1)(3n−2)+(6n−2) = n(3n+1)
(2) n(3n+1) + (6n+4) = (n+1)(3n+4)
W obu przypadkach mamy równość.
7 kwi 10:59
Filip: o jezu bo ja zle odjalem
7 kwi 11:03
Filip: czekaj ale w 2) powinnienem odjac (6(n+1)+2)?
7 kwi 11:04
jc:
6(n+1) − 2= 6n+6−2=6n+4
7 kwi 11:07