Notacja O, asymptotyka
mystery_guy: Witam,
Czy istnieje jakieś przybliżenie asymptotyczne funkcji wykładniczych z użyciem notacji O?
potrzebuje policzyć przybliżenie : 22k−1
W internecie znalazłem głównie przybliżenie stirlinga do silni
6 kwi 22:12
I'm back:
przecież notacja O to jest zwykłe oszacowanie z góry.
Z jaką dokładnością chcesz wyznaczyć wartość 2
2k−1 i czy aby na pewno potrzebujesz tą
wartość
6 kwi 22:16
mystery_guy: No, tak potrzebuje to oszacować, trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem racja.
Piszę pracę na temat tej notacji i szukam informacji.
powiedzmy że z błędem bezwzględnym O(k3)
6 kwi 22:28
mystery_guy: | | z2 | | z3 | |
ez = 1 + z + |
| + |
| + O(z4). |
| | 2! | | 3! | |
i skoro wiem, że e>2 to po prostu podstawiam z=2k−1 i mam oszacowanie:
| | (2K−1)2 | | (2K−1)3 | |
e2k−1 = 1 + 2K−1 + |
| + |
| + O(k4). |
| | 2! | | 3! | |
tylko to troche grubo oszacowałęm do góry. Jest może lepsze oszacowanie?
6 kwi 22:43