Stereometria
Dream: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym ABCA'B'C' o krawędzi bocznej 4 i krawędzi podstawy
9poprowadzono płaszczyzną
przechodzącą przez krawędź AB dolnej podstawy i środek ciężkości górnej podstawy
oblicz pole otrzymanego przekroju oraz sinus kąta nachylenia płaszczyzny
przekroju do płaszczyzny podstawy graniastosłupa.
6 kwi 20:56
bleble:
| | 1 | | 3 | |
r = |
| *9√3 = |
| √3, h = √ 42 + r2 , |
| | 6 | | 2 | |
| | 1 | | 4 | |
Pole powierzchni trapezu P = |
| *h*(9 + 2c), sinα = |
| |
| | 2 | | h | |
7 kwi 21:33
blabla:
7 kwi 21:39