Wykaż, że funkcja jest borelowska
Anchela: Witam, mam do rozpatrzenia takie zadanie.
Na podstawie definicji funkcji mierzalnej wykaż, że funkcja dana wzorem jest borelowska:
a) funkcja stała: f(x)=c, c=const.
b) funkcja ciągła f: R −> R
| | ⎧ | 1x dla x e (0, nieskoń.) | |
| c) f(x)= | ⎩ | −1 dla x=0 |
|
d) f(x)=sgn x, ponadto wyznacz sigma(f)
| | ⎧ | x dla x e Q | |
| e) f(x)= | ⎩ | −x dla x e R\Q |
|
f) f(x)= min{x,y} d;a (x,y) e do R
2
*e − należy do
Bardzo proszę też o wytłumaczenie mi tego materiału
6 kwi 19:53
Anchela: Czy ktoś to rozumie i wie, jak zrobić? Bardzo proszę o pomoc
7 kwi 10:25
I'm back:
Pytania wstępne:
Co to jest funkcja borelowska ?
Jaka jest definicja funkcji mierzalnej ?
7 kwi 11:27
Anchela: Znam te pojęcia ale nie umiem tego zastosować.
Przykładów żadnych nie miałam nawet z tego i nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
7 kwi 17:29
Anchela: Poratuje ktoś mnie z tym zadankiem?
8 kwi 13:47