Rozwiąż trójkąt
BoosterXS: Punkty A=(−3,2), B=(4,2), C=(−1,6) są wierzchołkami trójkąta ABC. Rozwiąż ten trójkąt.
Czy polecenie "rozwiąż ten trójkąt" oznacza w tym wypadku obliczenie zarówno długości boków
tego trójkąta jak i miary jego kątów wewnętrznych?
Obliczenie długości to banał, ze wzoru na długość odcinka w układzie współrzędnych, jednak co z
kątami? W jaki sposób je wyznaczyć nie korzystając z twierdzenia cosinusów, które będzie
uczone dopiero za kilka tematów w podręczniku Pazdro.
6 kwi 19:16
ICSP: Jakie Ci te długości boków powychodziły?
6 kwi 19:20
chichi:
Obliczyć długości boków, pole trójkąta i powyznaczac długości odpowiednich wysokości i z
trójkątów prostokątnych szukać kąta z przybliżeń funkcji trygonometrycznych
6 kwi 19:21
Get it back: A twierdzenie sinusow bylo?
6 kwi 19:34
Get it back:

Z rysunku
γ=180
o−(α+β)
6 kwi 19:48