pomocy
dzonypieczony: Z urny zawierającej kule w trzech kolorach: niebieskim, czerwonym i zielonym, losujemy
kolejno bez zwracania trzy kule. Kul czerwonych jest 2 razy więcej niż kul białych, a kul
zielonych jest trzy razy więcej niż kul białych. Oblicz, ile co najmniej musi być łącznie kul w
tej
urnie, aby prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie dwóch kul zielonych było mniejsze
od 0,4.
pomoże ktoś z tym zadaniem ?
6 kwi 18:13
I'm back:
b −−− liczba kul białych
c = 2b
z = 3b
| | 3b*(3b−1)*(b+2b)*3 + 3b*(3b−1)*(3b−2) | |
P(A) = |
| < 0.4 |
| | 6b*(6b−1)*(6b−2) | |
rozwiązujesz nierówność i wyznaczasz najmniejszą możliwą liczbę kul w urnie.
6 kwi 18:26
I'm back: poprawka ... miało być dokładnie 2 zielone, więc:
| | 3b*(3b−1)*(b+2b) *3 | |
P(A) = |
| < 0.4 |
| | 6b*(6b−1)*(6b−2) | |
6 kwi 18:27
Mila:
Nic nie pisze w pierwszym zdaniu o białych kulach.
6 kwi 18:27
Szkolniak: Domyślam się że białe to niebieskie? Ja bym to zrobił tak:
Niech:
c− liczba kul czerwonych
z − licza kul zielonych
n − liczba kul niebieskich
Mamy równości:
2n=c oraz z=3n
A − zdarzenie polegające na tym, że losujemy dokładnie dwie kule zielone
I teraz rozwiązujemy nierówność:
P(A)<0,4
| | | |
|
| <0,4 ... dobre podejście? |
| | | |
6 kwi 18:34
I'm back:
Szkolniak − czy czerwonych n zapomniales
6 kwi 18:51