algebra liniowa
salamandra: Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach 𝐴=(2,−1,3),𝐵=(−6,7,5).
środek odcinka AB: (−2,3,4)
v= (−8,8,2)
równanie symetralnej: −8(x+2)+8(y−3)+2(z−4)=−8x−16+8y−24+2z−8=−8x+8y+2z−48
dobrze?
6 kwi 17:45
ABC:
źle , mówiłem ci k...a że równanie ma dwie strony zawsze, a ty dalej swoje...
6 kwi 20:12
salamandra: Przepraszam

w takim razie powtórka:
−8x+8y+2z−48=0
Dobrze?
6 kwi 20:55
Mila:
Dobrze

⇔
4x−4y−z+24=0− płaszczyzna
II sposób
P(x,y,z)− punkt jednakowo odległy od punktów A i B
(x−2)
2+(y+1)
2+(z−3)
2=(x+6)
2+(y−7)
2+(z−5)
2⇔
4x−4y−z+24=0
6 kwi 22:17