Okrąg styczny do dwóch prostych i przechodzący przez dwa punkty
Smile: Napisz równanie okręgu stycznego do prostych m : x+2y+9=0 i k :2x−y−2=0 oraz przechodzącego
przez punkty
A(−4,0) i B(−1,−3).
Na razie wyznaczyłem dwusieczną tych prostych prostopadłych, która spełnia warunki zadania
( o równaniu y = −3x−7), teraz mając
środek okręgu o współrzędnych S(xs, −3xs −7) co zrobić dalej? Bo gdyby był jeden punkt, przez
który
przechodzi okrąg no to wiadomo, że odległość środka od punktu np A, czyli SA = odległości
środka od
jednej z prostych ( wtedy są dwa okręgi, więc teoretycznie można tutaj tak samo zrobić ) i
wtedy
odrzucić ten okrąg nieprzechodzący przez punkt B ( więc wtedy równanie to (x+2)2+(y+1)2=5 )
ale jak zrobić to inaczej? Jakiś układ równań?
6 kwi 15:55
Qulka: znajdź symetralną AB, a potem jej przecięcie z dwusieczną
6 kwi 16:01
Smile: a no w sumie − równanie prostej AB to y = −x−4, stąd środek odcinka AB ma współrzędne
(−2,5;−3,5)
zatem symetralna y= x+1, punkt przecięcia się symetralnej i dwusiecznej to (−2,−1) i się zgadza
− a da się to jeszcze inaczej obliczyć? Czy jest to jedyny oczywisty sposób?
6 kwi 16:16
I'm back:
Oczywiście, że da się rozwiązać skomplikowany układ równań ... tylko po co? Szybszą i
łatwiejszą formą będzie zdanie sobie sprawy z tego, że:
1) symetralna odcinka jest prostopadła do tegoż odcinka
2) symetralna odcinka łączącego dowolne dwa punkty okręgu przechodzi przez środek tegoż okręgu
I wykorzystać to w zadaniu
6 kwi 16:28
Smile: Czyli tak jak myślałem, można ale trudniej − dzięki za pomoc!
6 kwi 16:52