Prosiłbym o pomoc z tym zadankiem
Mikołaj: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = x3−mx2 + 3mx + 9 − 2m, x ∈ R. Dla jakiej wartości
parametru m, m ∈ R, dwa różne pierwiastki równania f'(x) = 0 spełniają warunek x12 + x22≤
6x1x2?
6 kwi 14:26
Jerzy:
Potrafisz policzyć pochodną f'(x) ?
6 kwi 14:54
I'm back:
Dodatkowo − czy znasz wzory Viete'a ?
6 kwi 15:40
Mikołaj: a sorry, już nie potrzebuje pomocy do tego zadania, nie zauważyłem po prostu że pytają o
pierwiastki pochodnej xd
6 kwi 17:02
Mikołaj: po obliczeniu pochodnej dałem warunki zadania, Δ>0, tak żeby były dwa pierwiastki, oraz warunek
z zadania. Część wspólna z obu przedziałów wyszła mi:
x∊(9;18>
6 kwi 17:20
ICSP: f'(x) = 3x
2 − 2mx + 3m
Δ = 4(m
2 − 9) > 0 ⇒ |m| > 3
(x
1 + x
2)
2 ≤ 8x
1x
2
m
2 − 18m ≤ 0
m(m−18) ≤ 0
m ∊ [0 ; 18] ∧ |m| > 3 ⇒ m ∊ (3 ; 18)
6 kwi 17:34
chichi:
@
ICSP Dlaczego ostatecznie nie zaliczasz m=18?
6 kwi 17:41
ICSP: a nie wiem

Jakoś niezbyt wygodnie się nawiasy kwadratowe na klawiaturze piszę
6 kwi 17:43
Mikołaj: @ICSP przy obliczeniu delty nie uwzględniłeś, że c=3m, a Δ=b2−4a*c, więc tutaj Δ=4m2−4*3m*3,
czyli Δ=4m2−36m
6 kwi 17:43
ICSP: Widzisz chichi a ty mi zwracasz uwagę na zły nawias^^
Kolega mnie lepiej wypunktował ^^
6 kwi 17:48
Filip: co ma jedno do drugiego

"Jakos niezbyt wygodnie sie nawiasy [...]". Kurde. Ogarnij sie
troche, jak sie nie wygodnie dla ciebie pisze to w takim razie zamiast [] mozesz pisac <>,
roznicy wielkiej nie bedzie, po drugie co to za wytlumaczenie, ze sie nie wygodnie pisze, jak
tak jest to nie uzywaj ich wcale, po prostu przyznaj sie, ze pomylilo ci sie ] z ) i zle
przepisales, jednak nastepnym razem zwracaj na to uwage, bo pozniej wlasnie takie
niescislowsci wynikaja, glupie wymowki tego nie naprawia. A jak sie nie wygodnie pisze to sie
naucz ich pisac, nie ma nic w tym trudnego chyba ze nie umiesz poruszac malym palcem u prawej
reki
6 kwi 17:54
6 kwi 17:56
Mila:
Filip nie zna się na żartach.

Nie znasz też
ICSP, ma duże zasługi w tworzeniu stronki,
to chyba umie pisać?
6 kwi 18:44