Rozwiąż równanie:
Mikołaj: 1/2sin22x+2cos4x = (sinx + cosx)2 – sin2x, w przedziale 〈–π, 2π〉.
6 kwi 14:22
I'm back:
0.5*sin
2(2x) = 0.5*(2sinxcosx)
2 = 2sin
2xcos
2x
więc:
L = 2sin
2xcosx
2 + 2cos
4x = 2cos
2x(sin
2x+cos
2x) = 2cos
2x * 1
P = (sinx + cosx)
2 − sin(2x) = sin
2x + cos
2x + 2sinxcosx −2sinxcosx = sin
2x + cos
2x = 1
więc ostatecznie masz do rozwiązania równanie:
| | √2 | |
2cos2x = 1 −−−> cos2x = 1/2 −−−> cosx = ± |
| −−−> x =  |
| | 2 | |
6 kwi 15:27
Jerzy:
Wskazówka: P = sin2x + 2sinxcosx + cos2x − 2sinxcosx = 1
6 kwi 15:28
Mikołaj: Dzięki wielkie za pomoc, miałem z tym problem bo przez głupi błąd nie zauważyłem że
sin2x=2sinxcosx, i byłem przekonany, że sin2x=sinxcosx.
Od tego momentu już sobie poradziłem bez problemu, dzięki wielkie.
6 kwi 17:23
Get it back: Tylko że (sinx+cosx)2≠(sinx+cosx)2
6 kwi 19:59
Filip: taka konwencja, wiadomo ze chodzilo o (sinx+cosx)2 i to mozna sie domyslec bo gdyby chodzilo o
mnozenie to by bylo 2(sinx+cosx), jednak czasem tez tego nie lubie tak dedukowac przykladowo,
bo wezmy liczby zespolone na przyklad, wiekszosc zapewne pisze tak 5j, √3j, 12j etc.. jednak
w elektrotechnice przyjelo sie ze sie pisze j5, j√3, j12 etc... wiec tutaj jakbys mial
dedukowac u mnie moglbys to zinterpretowac jako j5, j√3 i inne dziwolagi, pozniej z tego
moglaby wyniknac niescislosc, przykladowo w obliczniach
6 kwi 20:08