Geometryczne
Fineasz: 1) Spodki wysokości trójkąta ostrokątnego ABC łączymy odcinkami tworząc nowy trójkąt.
Znaleźć długości boków tego trójkąta znając długości boków trójkąta ABC.
2) Odcinki AB i CD są średnicami okręgu, a punkt M należy do tego okręgu. Punkty P i R są
rzutami prostokątnymi punktu M na proste AB i CD. Wykazać, że przy ustalonych średnicach
AB i CD długość odcinka PR nie zależy od wyboru punktu M.
6 kwi 13:39
Fineasz: Bump
6 kwi 16:25
Mila:

1)
W ΔAKC:
W ΔAMB:
2) W ΔAKM: z tw. cosinusów
|MK|
2=b
2cos
2A+c
2cos
2A−2*bc cos
2A*cosA
|MK|=cosA*
√b2+c2−2bc cosA⇔
|MK|=a*cosA
3) Analogicznie :
|KL|=b*cosB
|ML|=c*cosC
4) cosinusy kątów Δ ABC możesz obliczyć z tw. cosinusów:
6 kwi 21:19
Sampas :

Na czworokącie MRSP można opisać okrąg, gdyż kąty MRS i MPS są proste.
Ponad to |MS|=R i jest średnicą okręgu opisanego na czworokącie MRSP.
| | |PR| | | 1 | |
z tw. sinusów dla trójkąta PRS wynika ,że |
| =2* |
| R |
| | sinα | | 2 | |
zatem |PR|=Rsinα
z tego wynika, że długość odcinka |PR| nie zależy od wyboru punktu M.
To jest moje rozwiązanie nie jestem pewien czy o to dokładnie chodzi.
7 kwi 12:55
Mila:
Sampas− Bardzo ładne rozwiązanie
7 kwi 16:03
Fineasz: Dziękuję wam za te rozwiązania. Są one w pełni przeze mnie zrozumiane.
7 kwi 16:38
Mila:
To pięknie
7 kwi 17:59