Zagadnienia ze studiów
Damian#UDM: Zagadnienia ze studiów
Dzień dobry kochani

Wszystkim chciałbym życzyć wszystkiego dobrego!

Zadanka ze studiów będę tutaj wrzucał

(0 − 5)
Zbadaj ciągłość funkcji f określonej wzorem
| | ⎧ | (x2−1)sin(3x−3)tg3(2x−2)ctg(2(x−1)5)dlax<1 | |
| f(x) = | ⎨ | 0dlax=1 |
|
| | ⎩ | (tg(x−1))sin(x−1)dlax>1 | |
W punkcie x
0=1. Jeśli to punkt nieciągłości funkcji to określ jego rodzaj i zbadaj ciągłość
jednostronną funkcji w tym punkcie.
6 kwi 00:20
Maciess: Z ciekawości co oznacza #UDM?
W tym zadanku musisz policzyć granice lewo i prawostronne i sprawdzić czy wychodzi wartość w
zadanym punkcie.
6 kwi 00:37
Damian#UDM: 0lim
x→1−(x
2−1)sin(3x−3)tg
3(2x−2)ctg(2(x−1)
5) =
im
x→1−(0
−)sin(0
−)tg
3(0
−)ctg(2*0
−)
W tej granicy jedynie cotangens dąży do −
∞, reszta do 0. Czy to oznacza, że granica tej funkcji
jest równa 0 ?
lim
x→1+(tg(x−1))
sin(x−1)=
lim
x→1+(tg(0
+))
sin(0+)= 0
0
| | sin(x−1) | |
Tutaj wychodzi wyrażenie nieoznaczone  Ewentualnie jak zamienię tg(x−1)= |
| |
| | cos(x−1) | |
to wtedy otrzymuję
| 00 | |
| , czyli na dole 1, a u góry nadal wyrażenie nieoznaczone. Czy tutaj trzeba |
| 10 | |
zastosować metodę de I'Hospitala?
Ten skrót to nazwa stronki, którą prowadzę z pasji
6 kwi 10:11
daras: UniFi Dream Machine=UDM
6 kwi 10:52