matematykaszkolna.pl
dwa zespoły Bartek: Czy wiecie jak to policzyć? Jeden zespół potrzebuje 48 godzin na skompletowanie i wysłanie wszystkich zamówień złożonych przez klientów w ramach akcji promocyjnej trwającej 7 dni. Ile czasu będzie trwało skompletowanie i wysłanie wszystkich zamówień przez dwa zespoły, przy założeniu, że w każdej kolejnej godzinie każdy zespół podwaja liczbę wysyłek?
5 kwi 22:15
I'm back: Możesz podejść do tego na trzy sposoby: 1) I. zauważasz, że masz tutaj ciąg geometryczny (i sumę tegoż ciągu) II. wyliczyć jaki procent wysyłki zespół przygotował w ciągu pierwszej godziny (za pomocą wzoru na skończoną sumę ciągu geometrycznego) III. wyznaczyć ile godzin by musieli robić gdyby a1 = 2x 2) I. zauważasz, że masz tutaj ciąg geometryczny (i sumę tegoż ciągu) II. zapisać dwa razy wzór na sumę skończonego ciągu geometrycznego, z pierwszego (dla 100% wykonania) wyznaczyć a1, ale go nie wyliczać i podstawić do drugiego wzoru (dla 50% i z niewiadomą 'n') III. wyznaczyć 'n' 3) I. zauważyć, że masz tutaj ciąg geometryczny II. zastanowić się nad tym co to oznacza, że "w każdej kolejnej godzinie zespół podwaja liczbę wysyłek" III. a konkretniej zastanowić się −−−> skoro w 48h mieli wszystko załatwione, czyli 100% wysyłek przygotowanych, to ile procent mieli gotowe godzinę wcześniej? IV. zauważyć jakie to jest proste i logiczne ... i powiedzieć sobie: "jak ja mogłem na to nie wpaść" Sam wybierz sposób, w jaki chcesz zrobić to zadanie. Powodzenia.
6 kwi 11:26
kerajs: Moim zdaniem, tylko autor wie o co mu tutaj chodziło. Pewnie oczekiwał odpowiedzi 47 godzin. Jednakże: 1. Zakładając że w pierwszej godzinie zrealizowano tylko jedno zamówienie, to w 48 godzinie było 140 737 488 355 328 przesyłek. Oznacza to m.in. że: − na jednego mieszkańca Ziemi przypada około 30 000 zamówień. − jeśli koszt jednego zamówienia wynosi x to koszty przypadające na jednego mieszkańca Ziemi to 30000x. Ile może wynosić x? Czy wszystkich pieniędzy na Ziemi wystarczyłoby na opłacenie tych zamówień? − firma posiada odpowiednie powierzchnie magazynowe, zapasy towaru i opakowań, oraz moce przerobowe aby w 48 godzin zrealizować 281 500 000 000 000 przesyłek − istnieje/ą firma/y spedycyjne potrafiąca/e zrealizować dostawę 281 500 000 000 000 przesyłek dostarczonych w ciągu dwóch dni. A co, jeśli w pierwszej godzinie zrealizowano więcej niż jedno zamówienie? 2. Nawet usensawniając treść zadania np: na '' w każdej kolejnej 8−godzinnej zmianie każdy zespół podwaja liczbę wysyłek'' to i tak brakuje podstaw do udzielenia odpowiedzi. Różne przyczyny (których nie znamy) powodujące podwajanie ilości wysyłek dadzą różne wyniki. 3. Brakuje informacji o wpływie czasu trwania promocji na czas realizacji zamówień. Nie rozumiem sensu powstawania mierealistycznych zadań z kontekstem realistycznym. A to jest supernierealistyczne.
6 kwi 11:47
I'm back: @kerajs ... tutaj autor może się bronić tym, że ... nigdzie nie jest podane, że w pierwszej godzinie musi być przygotowana co najmniej jedna paczka, mogła być przygotowana jedna milionowa część pierwszej paczki. Jednak tak jak mówisz −−− jest to strasznie nierealistyczne zadanie. Liczby wychodzą astonomiczne bo autor chciał 'przechytrzyć' ucznia i powiedzieć mu: "haaa ... bo to nie trzeba było tego liczyć ... tylko chwilę pomyśleć"
6 kwi 12:06
Filip: pieniedzy by starczylo, bo vateusz moze zawsze dodrukowac...
6 kwi 12:22
kerajs: '' tutaj autor może się bronić tym, że ... nigdzie nie jest podane, że w pierwszej godzinie musi być przygotowana co najmniej jedna paczka, mogła być przygotowana jedna milionowa część pierwszej paczki.'' Ta linia obrony upada pod kontrującym ją fragmentem ''zespół podwaja liczbę wysyłek''. Liczba wysyłek musi być liczbą naturalną. '' vateusz moze zawsze dodrukowac.'' To nie takie proste. Owszem, można dodrukować dowolną ilość banknotów, lecz spowoduje to spadek ich siły nabywczej. Konkludując, mimo większej ilości pieniędzy nie wzrośnie (a często zmaleje (> hiperinflacja)) ilość nabywanych towarów.
6 kwi 12:51
YoYo: @I'm back to ile miało wyjść ? i mógłbyś jaśniej wyjaśnić logikę kryjącą się za odpowiedziom
6 kwi 21:19
I'm back: 'odpowiedziom' kerajs podał o jaką odpowiedź chodzi autorowi zadania. Jeżeli zastanowisz się na (3) opcją która podałem to także szybko dojdziesz do rozwiązania
6 kwi 21:36
YoYo: ta , doszedłem do tego zaraz potym jak napisałem ... chociaz pod koniec niemiałem " jak ja mogłem na to nie wpaść " tylko , bardziej " realistyczne to nie jest , ale dobra"
6 kwi 21:49
kerajs: ''kerajs podał o jaką odpowiedź chodzi autorowi zadania.'' To nieprawda. Napisałem: ''Moim zdaniem, tylko autor wie o co mu tutaj chodziło. Pewnie oczekiwał odpowiedzi 47 godzin.'' Moim zdaniem, zadanie w powyższej postaci nie ma rozwiązania. Jest żenującym bublem, nie nadającym się do publikacji.
6 kwi 22:51