Optymalizacja
Szkolniak: Dana jest parabola o równaniu y=x
2−6x+9. Wyznacz taki punkt na tej paraboli, którego odległość
od początku układu współrzędnych jest najmniejsza. Oblicz tę odległość.
W takim razie niech P=(x,(x−3)
2) oraz S=(0,0)
f(x)=|SP|=
√2x2−6x+9
| | 4x−6 | | 2x−3 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | 2√2x2−6x+9 | | √2x2−6x+9 | |
| | 3 | |
f'(x)=0 ⇔ x= |
| , a w odpowiedziach mam, że x=2, to ja po prostu coś źle robię czy w |
| | 2 | |
odpowiedziach błąd?
5 kwi 21:07
Filip:
no ja juz pomine pierwiastek, ale f(x) tak bedzie wygladac:
f(x)=x2+(x−3)4
i masz i masz dla x=2 minimum
5 kwi 21:09
Szkolniak: Skąd taka postać funkcji?
5 kwi 21:15
Szkolniak: Dobra, nie było pytania, już widzę błąd.. Dzięki wielkie
5 kwi 21:16
Maciess: Wgl to raczej na maturce nie warto się chwalić, że znasz wzór na pochodną funkcji złożonej bo
nie ma punktów za finezje. A i czasu szkoda. Lepiej szukać minimum z funkcji kwadratu
odległości.
5 kwi 21:17
Filip: panie Szkolniak...
wzor na dlugosc odcinka A(x1, y1), B(x2, y2) wyglada nastepujaco
|AB|=√(x1−x2)2+(y1−y2)2
tutaj mamy, P(x, (x−3)2) i S(0,0), wiec podstawiamy do wzoru
|SP|=√(0−x)2+(0−(x−3)2)2=√x2+(x−3)4
5 kwi 21:17
Szkolniak: Maciess to prawda, tylko że musiałbym napisać odpowiedni komentarz dlaczego mogę tak
zrobić. Nie lepiej już policzyć pochodną prawidłowo w ten sposób i iść dalej?
Trochę pochodnych w sumie przerobiłem i to nie takie jak są w szkole, więc wydaje mi się że nie
stracę na tym czasu.
5 kwi 21:21
Szkolniak: Filip niepotrzebnie tak tłumaczyłeś, miałem po prostu zaćmienie

ale dziękuję
5 kwi 21:22
Saizou :
Szkolniak ale im trudniejsze wyrażenie tym łatwiej o błąd przy liczeniu czy przepisywaniu.
Upraszczaj sobie życie
5 kwi 21:34
Maciess: Poczujesz jak się długopis telepie w ręce na egzaminie to zmienisz zdanie

Poza tym nie
sugeruje ci liczyć pochodnej "nieprawidłowo", tylko z zdecydowanie prostszej funkcji.
5 kwi 21:46
ICSP: Niech liczy tak jak mu wygodnie.
5 kwi 21:48
Filip: jak zacznie sie telepac polecam przez egzaminem walnac 100 na lawce przed szkola − w moim
przypadku sie sprawdzilo
6 kwi 00:31