matematykaszkolna.pl
Optymalizacja Szkolniak: Dana jest parabola o równaniu y=x2−6x+9. Wyznacz taki punkt na tej paraboli, którego odległość od początku układu współrzędnych jest najmniejsza. Oblicz tę odległość. W takim razie niech P=(x,(x−3)2) oraz S=(0,0) f(x)=|SP|=2x2−6x+9
 4x−6 2x−3 
f'(x)=

=

22x2−6x+9 2x2−6x+9 
 3 
f'(x)=0 ⇔ x=

, a w odpowiedziach mam, że x=2, to ja po prostu coś źle robię czy w
 2 
odpowiedziach błąd?
5 kwi 21:07
Filip: no ja juz pomine pierwiastek, ale f(x) tak bedzie wygladac: f(x)=x2+(x−3)4 i masz i masz dla x=2 minimum
5 kwi 21:09
Szkolniak: Skąd taka postać funkcji?
5 kwi 21:15
Szkolniak: Dobra, nie było pytania, już widzę błąd.. Dzięki wielkie
5 kwi 21:16
Maciess: Wgl to raczej na maturce nie warto się chwalić, że znasz wzór na pochodną funkcji złożonej bo nie ma punktów za finezje. A i czasu szkoda. Lepiej szukać minimum z funkcji kwadratu odległości.
5 kwi 21:17
Filip: panie Szkolniak... wzor na dlugosc odcinka A(x1, y1), B(x2, y2) wyglada nastepujaco |AB|=(x1−x2)2+(y1−y2)2 tutaj mamy, P(x, (x−3)2) i S(0,0), wiec podstawiamy do wzoru |SP|=(0−x)2+(0−(x−3)2)2=x2+(x−3)4
5 kwi 21:17
Szkolniak: Maciess to prawda, tylko że musiałbym napisać odpowiedni komentarz dlaczego mogę tak zrobić. Nie lepiej już policzyć pochodną prawidłowo w ten sposób i iść dalej? Trochę pochodnych w sumie przerobiłem i to nie takie jak są w szkole, więc wydaje mi się że nie stracę na tym czasu.
5 kwi 21:21
Szkolniak: Filip niepotrzebnie tak tłumaczyłeś, miałem po prostu zaćmienie ale dziękuję
5 kwi 21:22
Saizou : Szkolniak ale im trudniejsze wyrażenie tym łatwiej o błąd przy liczeniu czy przepisywaniu. Upraszczaj sobie życie emotka
5 kwi 21:34
Maciess: Poczujesz jak się długopis telepie w ręce na egzaminie to zmienisz zdanie emotka Poza tym nie sugeruje ci liczyć pochodnej "nieprawidłowo", tylko z zdecydowanie prostszej funkcji.
5 kwi 21:46
ICSP: Niech liczy tak jak mu wygodnie.
5 kwi 21:48
Filip: jak zacznie sie telepac polecam przez egzaminem walnac 100 na lawce przed szkola − w moim przypadku sie sprawdzilo
6 kwi 00:31