Pomoze ktoś zrobic ?
dzonypieczony: Antek chciał wypłacić pieniądze z bankomatu, ale zapomniał kodu PIN. Pamiętał jedynie, że
kod ten zawiera co najmniej jedną cyfrę 5. Zakładając, że wpisanie jednej cyfry zajmuje
Antkowi jedną sekundę, wyświetlenie informacji o błędnym kodzie PIN i przywrócenie
możliwości ponownego wpisania kodu zajmuje bankomatowi 5 sekund oraz że karta
płatnicza nie blokuje się po żadnej liczbie błędnie wprowadzonych kodów, oblicz jaki jest
najdłuższy możliwy czas, po którym bankomat wyda Antkowi pieniądze.
5 kwi 21:04
Maciess: Zakładamy że pin składa się z 4 cyfr.
Wszystkie legalne piny − 104
Piny które nie zawierają zadnej piątki − 94
Piny które zawierają przynajmniej jedną piątke − 104−94
Czas jednej operacji = 1+1+1+1+5=9[s]
Generalnie tego czasu to raczej nie da się obliczyć przy takich informacjach ale obstawiam że
chodziło o
T= 9s*(104−94−1)+4s
5 kwi 21:12
dzonypieczony: Dzięki wielkie, a co jest złe w metodzie ze wybieram co najmniej czyli na te 4 miejsca w PIN−ie
pisze
| |
* 103 −1 *9(4s+5s)+4 bo wychodzi mi o godzine z hakiem za duzo w wyniku |
| |
5 kwi 21:20
dzonypieczony: co najmniej 1 piątke na te 4 miejsca w PIN−ie*
5 kwi 21:21
dzonypieczony: a ten nawias z sekundami to nie mnożenie jak by co tylko z kąd napisałem tą 9
5 kwi 21:22
Maciess: W ten sposób zliczasz pewne PINy dwukrotnie. Jesli chcesz tak liczyć po kolei to bezpieczniej
jest w ten sposób
Tzn. Licze sytuacje, że jest dokładnie jedna 5, dokładnie dwie 5... same 5.
5 kwi 21:30
Maciess: Ad 21:30 Dwukrotnie albo i wielokrotnie. Tutaj sam się zastanów
5 kwi 21:31