trójkąt prostokatny
mike:
Na okręgu wybrano trzy różne punkty A,B,C
Przez punkty A i B poprowadzono styczne do okręgu, które przecięły się
w punkcie D,a przez punkt C poprowadzono styczną do okręgu, która przecięła
prostą AB w punkcie E
Wykaż,ze z odcinków DB, DE, CE można zbudować trojkąt prostokątny
5 kwi 17:08
blabla:

Dwa razy z tw. Pitagorasa
w ΔDBF i w ΔDFE
b
2=h
2+e
2 h
2=c
2−(e+x)
2
to
(*) b
2=c
2−2ex−x
2
z tw. o stycznej i siecznej :
|CE|
2= |AE|*|BE|
a
2 = (2e+x)*x ⇒ a
2= 2ex+x
2
więc
(*) b
2= c
2−a
2
c
2=a
2+b
2
|DE|
2= |CE|
2+|DB|
2 −−tw. Pitagorasa
i mamy tezę
5 kwi 21:39