dowod
klaustrobia: uzasadnij, że dla dowolnego kąta α zachodzi równość sinα+sin(α+120)+sin(α+240)=0
zrobiłem to w taki sposób
sinα+sin(α−60)+sin(α+60)=0
sina+2sinacos−60=0
sina=0
ale czy to jest prawda?
5 kwi 16:31
klaustrobia: ok nie mozna w taki sposob manewrowac wzorami redukcyjnymi gdy jest alfa, dodalem
sina+sin(a+240) i wyszla mi rownosc 0=0
5 kwi 16:39
ICSP: sin(α + 120o) = −sin(α − 60o)
sin(α + 240o) = −sin(α + 60o)
L = ...= sinα − [sin(α − 60o) + sin(α + 60o)] = sinα − sinα = 0 = P
5 kwi 16:39
ABC: ja to robię z wprowadzeniem β=α+120 kąta pomocniczego
i wtedy sin(β−120)+sinβ+sin(β+120) ładnie się redukują bo cos 120 =−1/2
5 kwi 16:42
blabla:
sinα+sin(α+240) = 2sin(α+120)*cos120 = −sin(α+120)
...= −sin(α+120)+sin(α+120)=0
5 kwi 17:00