trygonometria
placuszek: Równanie sin2xcos2x=0,01 ma w przedziale <0,2π> dokładnie n rozwiązań, wobec tego n=?
dochodze do rownania 2x=0,1 i nie wiem co z tym zrobic
5 kwi 15:27
Filip: chyba n=2
5 kwi 15:29
placuszek: n=8 musi wyjsc
5 kwi 15:32
ICSP: Nie masz rozwiązywać równania tylko podać ilość rozwiązań w podanym przedziale.
sin2(2x) = 0,04
Funkcja po lewej stronie w przedziale [0,2π] ma 4 garby.
Na każdym garbie mamy dwa rozwiązania
n = 4*2 = 8
5 kwi 15:34
ICSP: nie garby a "garby"
to dość duże uproszczenie.
Narysuj ją sobie to zobaczysz o co mi chodzi.
5 kwi 15:35
placuszek: dziekuje, czyli rachunkowo nie da rady w tym zadaniu do tego d ojsc?
5 kwi 15:43
ICSP: Da radę, ale po co się tak bawić skoro rozwiązanie natychmiast odczytujesz z wykresu.
5 kwi 15:52
placuszek: dobra, zapamietam na przyszlosc, dzieki wielkie
5 kwi 15:57
Filip: aaa, racja, n=8, ze 2x∊<0, 4π>, a w <0,π> mamy dwa rozwiazania.. 2*4=8
5 kwi 19:29