Kombinatoryka
Tomek: Uzasadnij, że jest dokładnie 8855 liczb dwudziestocyfrowych o sumie cyfr równej 5
5 kwi 12:47
Atomek:
Ze wzoru na kombinacje z powtórzeniami
n=20, k=5
5 kwi 13:05
Tomek: A mógłbyś to rozpisać? Nie czaje tego zbytnio
5 kwi 13:10
Filip: rozwaz takie sumy:
1) 1+1+1+1+1=5
2) 1+1+1+2=5
3) 1+1+3=5
4) 1+4=5
5) 5=5
6) 2+3=5
7) 2+2+1=5
Teraz twoja odp to bedzie:
C419+C219*17+C319+19*18+C219+19*2+1+19*2+19*18+C219=8855
5 kwi 14:01
Filip:
jakbys chcial to rozpisac to mniej wiecej tak:
1) 1+1+1+1+1=5
na pierwszym miejscu 1 −> C419
2) 1+1+1+2=5
na pierwszym miejscu 1 −> C419*17
na pierwszym miejscu 2 −> C319
3) 1+1+3=5
na pierwszym miejscu 1 −> 19*18
na pierwszym miejscu 3 −> C219
4) 1+4=5
na pierwszym miejscu 1 lub 4 −> 19*2
5) 5=5
jednak taka liczba tylko −> 500000000000000000000
6) 2+3=5
na pierwszym miejscu 2 lub 3 −> 19*2
7) 2+2+1
na pierwszym miejscu 2 −> 19*18
na pierwszym miejscu 1 −> C219
pozostalo to wwalic do kalkulatora, i spisac odp
5 kwi 14:06
Filip:
zauwaz ze w 5) zla konwencje zastosowalem i moze byc mylace, wliczamy z tego warunku 1 a nie
5000000000000000000
5 kwi 14:07