Rachunek prawdopodobieństwa. Schemat Bernoulliego.
stata: Właściciel kurzej fermy stwierdził, że kogutków wykluwa się trzy razy więcej niż kurek.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że z pięciu losowo wybranych jajek wykluje się co najmniej jeden
kogutek, ale nie mniej niż dwie kurki. Mam problem z zapisaniem matematycznym "co najmniej
jeden kogutek, ale nie mniej niż dwie kurki", czy to będzie prawdopodobieństwo warunkowe?
4 kwi 16:13
Jerzy:
Zdarzenie przeciwne, nie wykluje się kogut,czyli wykluje się 5 kur.
4 kwi 16:47
ioi: żle
4 kwi 16:51
stata: Ale w takim wypadku zliczmy też chyba przypadek, gdy wykluło by się 5 kogutów, a tak się nie
może zdarzyć.
4 kwi 16:53
Jerzy:
Jeśli z urny zawierającej kule białe i czarne losujemy 5 kul , to zdarzeniem przeciwnym do
tego,że wylosujemy co najmniej jedną białą jest nie wylosujemy ani jednej białej ,czyli 5
czarnych,albo 4 żółte i trzy zielone.
4 kwi 17:01
ioi: tere−fere
"co najmniej jeden kogutek, ale nie mniej niż dwie kurki" to trzy zdarzenia:
1) 1 kogut , 4 kury
2) 2 koguty, 3 kury
3) 3 koguty, 2 kury
a prawdopodobieństwo zajścia każdego z nich liczysz schematem Bernoulliego
4 kwi 17:05
Jerzy: 16:51, włącz myślenie.
4 kwi 17:05
ioi: tere−fere
"co najmniej jeden kogutek, ale nie mniej niż dwie kurki" to trzy zdarzenia:
1) 1 kogut , 4 kury
2) 2 koguty, 3 kury
3) 3 koguty, 2 kury
a prawdopodobieństwo zajścia każdego z nich liczysz schematem Bernoulliego
4 kwi 17:06
stata: ioi, właśnie tak też wymyśliłam i zapisałam to jako P{1<= X <= 3} = P{X=1} + P{X=2} + P{X=3} i
dalej schematem, mogło by tak być? Jeszcze pytanie o prawdopodobieństwo, że wykluje się kogut
to będzie 3/4, tak?
4 kwi 17:07
ioi: Tak.
Np:
@ Jerzy
Wstyd!
4 kwi 17:17
stata: Dziękuję bardzo za pomoc!
4 kwi 17:18
4 kwi 17:19
Jerzy: @ioi, z urny zawierającej 50 kul białych i 50 kul czarnych losujemy bez zwaracania 50 kul,jakie
jest prawdopodobieństwo,,że wylosujemy co najmniej jedną białą ? Co proponujesz ?
4 kwi 17:27
ioi:
W zależności od tego, czy problemem jest:
1) kiepskie widzenie
2) kiepskie czytanie
3) kiepskie rozumienie przeczytanego tekstu
proponuję:
1) okulary
2) ćwiczenie czytania
3) na to nie ma lekarstwa.
Przy okazji przypomnę:
"co najmniej jeden kogutek, ale nie mniej niż dwie kurki"
4 kwi 17:56
Jerzy:
5 kurek, to nie mniej niż dwie.
Rozumiem,że mój przyklad liczysz: ...= P(1) + P(2) + ...... P(50)
4 kwi 18:13
Jerzy:
OK. Nie mam racji
4 kwi 18:19
Jerzy:
Nie chce mi się liczyc,ake sprawdź,czy nie wyjdzie ten sam wynik.
4 kwi 18:29
ioi:
Czyli wystarczyły okulary. Teraz widzisz, że przykład z kulami jest nieadekwatny i nie warto
się nim zajmować.
Zdarzeniem przeciwnym do "co najmniej jeden kogutek, ale nie mniej niż dwie kurki" jest suma
zdarzeń:
A0 − pięć kur
A4 − cztery koguty i jedna kura
A5 − pięć kogutów
Bez liczenia widać, że ''nie wyjdzie ten sam wynik''.
5 kwi 07:52