wzór nie działa :(
szarik: Mam problem z takim zadankiem:
Prosta x−y=1 przecina okrąg x
2+6x+y
2−4y−13=0 w punktach A i B. Oblicz pole trójkąta ABC oraz
współrzędne punktu C, jeżeli AC jest średnicą tego okręgu.
No więc tak:
rozpatruje dwa przypadki, wychodzi mi A(2,1) B(−2,−3) C(−8,3) lub A(−2,−3) B(2,1) C(−4,7) i do
tego momentu wszystko jest dobrze. Ale jak liczę pole trójkąta ze wzoru
| | 1 | |
P= |
| |(xB−xA)(yC−yA)−(yB−yA)(xC−xA)| to wychodzi mi inna odpowiedź. Czy mógłby mi |
| | 2 | |
ktoś wytłumaczyć dlaczego w tym przypadku wzór "nie działa"?
Pole powinno wyjść 24, a mi wychodzi 2 lub 34
getin:
A(2,1) B(−2,−3) C(−8,3)
x
A=2, x
B=−2, x
C=−8
y
A=1, y
B=−3, y
C=3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| |(−2−2)(3−1)−(−3−1)(−8−2)| = |
| |−4*2−(−4)*(−10)| = |
| |−8−40| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |