Wyznacz wartości parametru m, dla których iloczyn długości wysokości jest równy
azajjj: Dany jest równoległobok, którego boki zawierają się w prostych o równaniach: y = 1/2x+m,
y=1/2x+2m, y = −x −1, y = −x + m −3, gdzie m≠ 0 i m≠ 2. Wyznacz wszystkie wartości
parametru m, dla których iloczyn długości dwóch wysokości tego równoległoboku, które nie są
równoległe, jest równy
√10/15.
Zaczęłam od wyznaczenia wierzchołków:
A (−2; m−1)
B (−2/3m−2; −1/3m−1)
Wyznaczyłam równanie prostej prostopadłej do boku BC: y=−2x+m−5, obliczyłam punkt przecięcia
się prostej y z prostą opisującą bok BC−punkt E (−2/5m−2; −1/5m−1)
h1=AE=2
√10/5
Robiłam analogicznie dla drugiej wysokości idącej z wierzchołka B, opadającej na bok DC, i tu
wychodzi pod pierwiastkiem 1/2m
2+2m+2
Podniosłam więc całe równanie h*h1=
√10/15 do kwadratu, ale wyszedł mi wielomian z kosmicznymi
miejscami zerowymi

Proszę o pomoc, co jest błędne w moim toku rozumowania?