Rozwiąż równanie 3sin(x-π/4) + coś(x+π/4) =1
Elasmoterium: | | x−π | | x+π | |
Rozwiąż równanie 3sin( |
| )+ cos( |
| )=1 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
rozwiązałam je do postaci sin2x = |
| i taki sposób jest uwzględniony w odpowiedziach. |
| | 2 | |
Mi wychodza z tego następujące rozwiązania:
| | π | | 5π | | 13π | | 17π | |
{ |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | π | | 13π | |
a ma wyjść :{ |
| , |
| } bo dla nich spełniony jest warunek sinx>cosx |
| | 12 | | 12 | |
moje pytanie to skąd ten warunek się bierze?
3 kwi 15:42
elasmoterium: | | 5π | | 13π | |
ma wyjść |
| lub |
| * |
| | 12 | | 12 | |
3 kwi 15:57
Jerzy:
| | 1 | |
Coś kręcisz.Istnieje nieskończenie wiele rozwiązań równania sin2x = |
| |
| | 2 | |
3 kwi 16:12
ICSP: równanie można przekształcić do innej postaci a nie rozwiązać.
Po przekształceniu wcale nie otrzymujesz
sin2x = 1
więc błąd musi być gdzieś po drodze.
3 kwi 16:32
ICSP: wcale nie powinieneś/aś otrzymać
sin2x = 1
3 kwi 16:35
elasmoterium: | | √2 | |
już rozumiem czemu tak wychodzi, doprowadziłam do postaci sinx−cosx= |
| i podniosłam do |
| | 2 | |
kwadratu, stąd ten warunek, chyba może tak być albo w odpowiedziach od cke jest błąd
3 kwi 16:41
elasmoterium: a i nie napisałam że trzeba rozwiązać tow przedziale <0,2π> dlatego nie jest nieskończenie
wiele rozwiązań
3 kwi 16:43
ICSP: Równań nie można od tak podnosić do kwadratu.
3 kwi 16:44
ICSP: | | π | | √2 | |
sinx − cosx = √2sin(x − |
| ) = |
| |
| | 4 | | 2 | |
i teraz rozwiązuj.
3 kwi 16:46
elasmoterium: tak wiem, że tak też można rozwiązać, po prostu byłam ciekawa czy w tamten sposób tez można i
według cke można pod warunkiem że sinx−cosx>0, wtedy można do kwadratu, ale dzięki
3 kwi 16:53
ICSP: Odwołujesz się do rozwiązania "cke" do którego nawet nie zostwiłeś/aś jakiegoś odnośnika.
Równanie
można podnieść stronami do kwadratu gdy
sinx − cosx ≥ 0
tylko problem polega na tym, że na końcu otrzymane rozwiązania należy skonfrontować właśnie z
tym warunkiem.
Skutek jest taki, że tracisz trochę czasu.
3 kwi 16:56