pomocy
dzonypieczony: Ze zbioru liczb {1, 2, 3, ... 500} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wartość bezwzględna różnicy tych liczb jest równa 5. Wynik
przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego
Dałby ktoś radę pomóc z tym zadaniem ?
| | 99 | |
a mi wychodzi |
| niestety |
| | 499 | |
3 kwi 14:53
Jerzy:
500*499 = 24950
3 kwi 15:02
Jerzy:
.... =249 500
3 kwi 15:03
dzonypieczony: no to moze cos przy zdarzeniu A zepsulem bo omege dobrze liczyłem
3 kwi 15:29
dzonypieczony: może ktoś pokazać jak to zdarzenie obliczyć ? byłbym bardzo wdzięczny
3 kwi 15:30
janek191: Ile takich par liczb można wylosować, że ich różnica jest równa 5 lub − 5?
3 kwi 15:32
dzonypieczony: no to zzrobilem 5 zbiorow: A
1{5;10;15...;500} A
2 {1;6;11;16...496} A
3 {2;7;12...497}
A
4{3;8;13...498} i A
5 {4;9;14...499}
obliczylem ze wzoru na n−ty wyraz ciągu że każy z tych zbiorow ma 100 elementow i dalem ze |A|
| | 99 | |
to 5*100*99 (bo losowane dwie liczby bez zwracania ) i wychdzi mi |Ω|= |
| |
| | 499 | |
nie wiem gdzie popelnilem błąd poprostu czuje sie bezsilny juz mi sie patrzec nie chce na to
zadanie xd
3 kwi 16:45
daras: to idź na spacer i nie męcz innych
3 kwi 16:46
dzonypieczony: błagam niech ktoś pomoże zdesperowanemu licealiscie xd
3 kwi 16:48
dzonypieczony: no myślałem że od tego forum zadankowe jest żeby robić zadania a przy okazji ktoś może zobaczyć
co robił źle jak np. ja daras więc nie wiem o co ci chodzi
3 kwi 16:50
dzonypieczony: Jak cie męczy to zadanie to tego nie rób, może znajdzie sie ktoś dla kogo to banał i to zrobi
3 kwi 16:51
Jerzy:
16:45, w którym z tych zbiorów jest np. para (1,9) lub (1,14) .. itd. ?
3 kwi 17:22
Jerzy:
Upss... nie było wpisu,przecież nie chodzi o sumę liczb.
3 kwi 17:24
janek191:
Mamy pary liczb:
(1,6),(6,1),(6,11),(11,6), ( 11,16),(16,11) , ...
( 2,7),(7,2),(7,12),(12,7),(12,17),(17,12) , ...
(3,8) ,(8,3),(8,13),(13,8),(13,18),(18,13), ...
(4,9),(9,4),(9,14),(14,9),(14,19),(19,14) , ...
( 5,10),(10,5),(10,15),(15,10),(15,20).(20.15) , ...
Ile jest takich par ?
3 kwi 17:42
dzonypieczony: no z moich obliczen wynika ze jest ich 5*100 jak wyzej napisalem
3 kwi 17:52
dzonypieczony: w kazdym z elementow napisalem np {5;10;15...500} w tym zbiorze jest 100 takich par, np. 10−5,
5−10 i licze to jako 2 elementy − 5 i 10, i to juz sa 2 pary, a elementow w zbiorze jest 100,
czyli 100 par
3 kwi 17:56
janek191:
A nie 2 *500?
3 kwi 17:57
Jerzy:
| | 2*500 − 10 | | 990 | | 99 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 249500 | | 249500 | | 24950 | |
3 kwi 18:07
dzonypieczony: skąd się wzięło minus dziesięć ?
3 kwi 18:51
Mila:
Jeśli pierwsza liczba z pary∊{1,2,3,4,5,496,497,498,499,599} to możesz dobrać do niej drugą
liczbę
tylko na jeden sposób.
Dla pozostałych liczb do każdej można dobrać dwie liczby.
np.
(6,1), (6,11), itp.
Jerzy podał 10:07 dobry wynik.
Możesz obliczyć też tak:
|A|=10*1+2* (500−10)=990
4 kwi 18:01
I'm back:
Autorze. Niepotrzebnie podzieliłeś na 5 podzbiorów.
Masz zbiór liczb od 1 do 500. Ile możesz wypisać taki par liczb z tego zbioru ( para zapisana
jako (mniejsza, większą)) takich że różnica tych liczb wynosi 5?
Najmniejsza z tych mniejszych liczb to 1, a największą z tych mniejszych liczb to 495 (bo wtedy
masz parę (495, 500))
W takim razie takich par jest 495. Jeszcze *2 że względu na to że trzeba uwzględnić kolejność i
gotowe.
| | 2*495 | |
P(A) = |
| =... |
| | 500*499 | |
4 kwi 19:38
janek191:
4 kwi 20:38