Prawdopodobieństwo zadanie
bart321: Prawdopodobieństwo, zadanie
Urna zawiera dwie monety typu A i jedną monetę typu B. Dla monety typu A, reszkę
otrzymujemy z prawdopodobieństwem 1/4, dla monety typu B z prawdopodobieństwem
3/4. Losujemy monetę z urny i wykonujemy rzut wylosowaną monetą. Zakładając, że
wyrzucono reszkę, ustal jakie jest prawdopodobieństwo, że była to moneta typu A?
R − wyrzucona reszka
A − moneta typu A
B − moneta typu B
P(R|A)= 1/4
P(R|B)=3/4
prawdopodobieństwo wylosowania monety A to P(A)= 2/3
prawdopodobieństwo wylosowania monety B to P(B)=1/3
P(R|A) = P(R ∩ A) / P(A)
Podstawiam do wzoru i wychodzi, że P(R ∩ A) = 1/6
Czy jest to poprawne myślenie?
3 kwi 14:46
kerajs: Pokażę rozwiązanie:
| | P(A∩R) | | | | 2 | |
P(A|R)= |
| = |
| = |
| |
| | P(R) | | | | 5 | |
Sam/a sprawdź co poprawnie, a co błędnie liczyłeś/aś.
3 kwi 17:33