Wartości własne macierzy
Jan: Hej, mam do udowodnienia takie twierdzenie:
Jeśli λ2 to wartość własna M2 => wartość własna M to λ lub −λ
W podpowiedziach mam, że a2−b2 = (a−b)(a+b)
Więc wykoncypowałem, że chodzi o to:
det(M2 − λ2Id) =
det((M−λId)(M+λId))
Z tymże wydaje się to mocno naciągane bez dowodu, że to naprawdę zachodzi i wydaje mi się, że
nie XD
Czego nie widzę?
2 kwi 17:34
Saizou :
Skoro λ2 to wartość własna macierzy M2, to można zapisać, że
det(M2−λ2I) = 0
det(M2−λ2I2) = 0
det[(M−λI)(M+λI)] = 0 Korzystamy z tw. Cauchyego i otrzymujemy
det(M−λI)*det(M+λI) = 0
det(M−λI) = 0 lub det(M+λI) = 0
det(M−λI) = 0 lub det(M−(−λ)I) = 0
Wniosek: λ jest wartością własną M lub −λ jest wartością własną M
2 kwi 18:08
Jan: Twierdzenie Cauchego rozumiem. Ale nie wiem czy zachodzi ta własność:
det(M2−λ2I2) = 0
det[(M−λI)(M+λI)] = 0
Mógłbyś/mogłabyś mi podesłać jakieś informacje o tym?
2 kwi 18:22
Adamm:
Dobrze.
det(M2−Idλ2) = det((M−Idλ)(M+Idλ)) = det(M−Idλ)*det(M+Idλ) = 0
⇔
det(M−Idλ) = 0 lub det(M+Idλ) = 0
2 kwi 19:31
Adamm: a oblicz (M−λI)(M+λI)
2 kwi 19:32