Trapez, okrąg
Szkolniak:

Ramiona trapezu opisanego na okręgu mają długości 3 i 5. Odcinek łączący środki ramion dzieli
trapez na dwie figury, których stosunek pól wynosi 5:11. Oblicz długości podstaw trapezu.
Trapez jest opisany na okręgu, zatem:
a+b=8 ⇒ x=4
Natomiast nie mam pomysłu jeśli chodzi o ten stosunek i to, jak wyrazić pola tych dwóch
czworokątów?
Jakaś podpowiedź? Próbowałem też coś z wysokością poprowadzoną z wierzchołka D na podstawę AB,
ale i tak nie wychodzi..
1 kwi 23:15
Filip:
ciekawe bardzo...
a+b=8
b=8−a
x=4
5a+20=132−11a
16a=112
a=7
b=1
1 kwi 23:25
Mila:
a=8−b, x=4
Oblicz pola EFCD i ABFE, każdy z tych trapezów ma taka samą wysokość.
| | 5 | |
Stosunek pól= |
| , obliczysz dł. b |
| | 11 | |
1 kwi 23:25
Qulka: ta wysokość jest podzielona na 2 więc każdy z nich ma po h
1 kwi 23:26
Szkolniak: Rzeczywiście, umknęła mi informacja, że ta wysokość tutaj i tutaj jest taka sama. Nie wiem czy
nie głupie pytanie, ale czy wynika to z tego, że ta linia jest linią łączącą środki boków?
W ogóle jeśli chodzi o tego typu zadania i te trzy czworokąty: ABFE, ABCD oraz EFCD − to czy są
jakieś własności, o których warto pamiętać i z których warto korzystać? Mam na myśli
przykładowo jakieś podobieństwo w tych figurach.
1 kwi 23:32
Qulka: tak, z tego że to środki
1 kwi 23:40