granica
kubek: oblicz
limx→0(
1x+
1x do 2 )= limx→0 (
x−1x do 2)
1 kwi 17:08
ICSP: te granice są różne.
Pierwsza = ∞
Druga = −∞
1 kwi 17:29
Jerzy:
| | x + 1 | | 1 | |
= limx→0 |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | x2 | | 0 | |
1 kwi 17:30
Jerzy:
| | x − 1 | | −1 | |
limx → 0 |
| − [ |
| ] = −∞ |
| | x2 | | 0 | |
1 kwi 17:32
kubek: dlaczego − nieskonczonosc skoro −1/0 daje 0
1 kwi 17:48
ICSP: Dlaczego 0?
1 kwi 17:50
Jerzy:
Nie istnieje dzielenie przez 0. Mianownik zmierza do 0 po wartościach dodatnich, czyli ułamek
zmierza do minus nieskończoności , bo licznik jest ujemny.
1 kwi 17:54
kubek: to moze inaczej wiem ze jak mam np liczba/nieskonczonosc to wtedy mam 0
natomiast w tym przypadku dlaczego jest − nieskonczonosc
1 kwi 17:55
Jerzy:
Bo licznik jest ujemny, a mianownik stale nieujemny.
1 kwi 17:56
kubek: miałem przykłady gdzie granica zmierzala do 3− (po stronie ujemnej) i wychodziło mi np.
−20+= to wtedy
wychodzi −nieskonczonosc a tutaj nie za bardzo wiem jak to sprawdzic
1 kwi 17:57
kubek: aha czyli w tym przypadku nie wazne czy od prawej czy lewej strony 0 mianownik zawsze jest
nieujemny
wiem jest −nieskonczonosc?
1 kwi 17:58
kubek: więc*
1 kwi 17:59
Jerzy:

Ad 17:56
zielony: y = 1/x
niebieski : y =−1/x
w obydwu przypadkach lim = 0
1 kwi 18:01
kubek: a co w takiej sytuacji limx→0 2x−1x do 4 − x do 2
1 kwi 18:03
kubek: wtedy licznik jest ujemny a mianownik zawsze dodatni a rozwiazanie w ksiaze to +nieskończoność
1 kwi 18:05
kubek: książce*
1 kwi 18:05
ICSP: mianownik jest zawsze dodatni:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 − 4 | | 3 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = − |
| |
| 24 | | 22 | | 16 | | 4 | | 16 | | 16 | |
coś chyba nie zawsze ^^
Interesuje Ciebie zachowanie mianownika dla x bliskich 0.
Wtedy jest on ujemny.
1 kwi 18:10
ICSP: Powinno pomóc rozpisanie:
x4 − x2 = x2(x−1)(x+1)
1 kwi 18:10
Jerzy:
@ISCP , funkcja g(x) = x4 − x2 przyjmuje również wartości ujemne.
18:03 , licznik zmierza do − 1 , a mianownik do 0 po wartościach ujemnych,stąd lim = ∞
1 kwi 18:18