matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Szkolniak: Treść: Stosunek liczby samochodów ciężarowych do liczby samochodów osobowych przejeżdżających szosą, przy której stoi stacja benzynowa, jest równy 1:9. Prawdopodobieństwo tego, że przejeżdżający samochód ciężarowy zatrzyma się aby zatankować, wynosi 0,5, a samochód osobowy 0,2. Oblicz prawdopodobieństwo, że następny nadjeżdżający samochód będzie nabierał paliwo. Jak się zabrać za takie zadanie? Jakaś wskazówka? Myślałem żeby coś pokombinować z tym stosunkiem, ale tak naprawdę nie wiem co dalej..
1 kwi 16:29
ABC: ze stosunku masz dane, prawdopodobieństwo całkowite stosuj
1 kwi 16:32
Szkolniak: Czyli rozumiem, że mogę sobie przyjąć, że ciężarowych jest jeden, a osobowych dziewięć?
1 kwi 16:42
ABC: nie, pstwo następnego cieżarowego 1/10 a osobowego 9/10
1 kwi 16:46
Szkolniak:
 1 1 2 9 
Dobra, czyli rozumiem że będzie prawdopodobieństwo równe

*

+

*

?
 10 2 10 10 
1 kwi 16:53
ABC: tak
1 kwi 17:47
Saizou : Niech łączna liczba samochodów wynosi 10x. W tym mamy x samochodów ciężarowych oraz 9x samochodów osobowych. A − zdarzenie, że kolejny samochód się zatrzyma i zatankuje paliwo Mamy dwie opcje: 1) przyjdzie samochód ciężarowy i zatankuje (lub) 2) przyjedzie samochód osobowy i zatankuje
 x 1 
Prawdopodobieństwo, że będzie to samochód ciężarowy wynosi

=

10x 10 
 1 
Prawdopodobieństwo, że samochód ciężarowy zatankuje wynosi

2 
 9x 9 
Prawdopodobieństwo, że będzie to samochód osobowy wynosi

=

10x 10 
 2 
Prawdopodobieństwo, że samochód osobowy zatankuje wynosi

10 
 1 1 9 2 
zatem P(A) =

*

+

*

10 2 10 10 
1 kwi 18:02
Szkolniak: Super, dziękuję za rozpisanie tego, bo dosyć ciężko było mi to sobie wyobrazić jak to zapisać. W ogóle czy takie zadanie może się pojawić na maturze? Bo ani na lekcjach ani chyba w arkuszach nigdy nie widziałem tego typu prawdopodobieństwa.
1 kwi 19:29
ABC: na podstawie raczej się nie pojawi, na rozszerzeniu może
1 kwi 19:41