Prawdopodobieństwo
Szkolniak: Treść: Stosunek liczby samochodów ciężarowych do liczby samochodów osobowych przejeżdżających
szosą, przy której stoi stacja benzynowa, jest równy 1:9. Prawdopodobieństwo tego, że
przejeżdżający samochód ciężarowy zatrzyma się aby zatankować, wynosi 0,5, a samochód osobowy
0,2. Oblicz prawdopodobieństwo, że następny nadjeżdżający samochód będzie nabierał paliwo.
Jak się zabrać za takie zadanie? Jakaś wskazówka?
Myślałem żeby coś pokombinować z tym stosunkiem, ale tak naprawdę nie wiem co dalej..
1 kwi 16:29
ABC: ze stosunku masz dane, prawdopodobieństwo całkowite stosuj
1 kwi 16:32
Szkolniak: Czyli rozumiem, że mogę sobie przyjąć, że ciężarowych jest jeden, a osobowych dziewięć?
1 kwi 16:42
ABC: nie, pstwo następnego cieżarowego 1/10 a osobowego 9/10
1 kwi 16:46
Szkolniak: | | 1 | | 1 | | 2 | | 9 | |
Dobra, czyli rozumiem że będzie prawdopodobieństwo równe |
| * |
| + |
| * |
| ? |
| | 10 | | 2 | | 10 | | 10 | |
1 kwi 16:53
ABC: tak
1 kwi 17:47
Saizou :
Niech łączna liczba samochodów wynosi 10x. W tym mamy x samochodów ciężarowych oraz
9x samochodów osobowych.
A − zdarzenie, że kolejny samochód się zatrzyma i zatankuje paliwo
Mamy dwie opcje:
1) przyjdzie samochód ciężarowy i zatankuje (lub)
2) przyjedzie samochód osobowy i zatankuje
| | x | | 1 | |
Prawdopodobieństwo, że będzie to samochód ciężarowy wynosi |
| = |
| |
| | 10x | | 10 | |
| | 1 | |
Prawdopodobieństwo, że samochód ciężarowy zatankuje wynosi |
| |
| | 2 | |
| | 9x | | 9 | |
Prawdopodobieństwo, że będzie to samochód osobowy wynosi |
| = |
| |
| | 10x | | 10 | |
| | 2 | |
Prawdopodobieństwo, że samochód osobowy zatankuje wynosi |
| |
| | 10 | |
| | 1 | | 1 | | 9 | | 2 | |
zatem P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 10 | | 2 | | 10 | | 10 | |
1 kwi 18:02
Szkolniak: Super, dziękuję za rozpisanie tego, bo dosyć ciężko było mi to sobie wyobrazić jak to zapisać.
W ogóle czy takie zadanie może się pojawić na maturze? Bo ani na lekcjach ani chyba w arkuszach
nigdy nie widziałem tego typu prawdopodobieństwa.
1 kwi 19:29
ABC: na podstawie raczej się nie pojawi, na rozszerzeniu może
1 kwi 19:41