Ile równa jest liczba
100DniDoMatury: 3√3√21+8 − 3√3√21−8
Jak się za to zabrać? Pierwszym pomysłem było znalezienie jakiegos wzoru do 3, ale nie byłem w
stanie...
1 kwi 16:08
ICSP: Niech
3√3√21 + 8 − 3√3√21 − 8 = x
Podnieś to równanie stronami do potęgi 3.
Dostaniesz równanie sześcienne.
1 kwi 16:12
100DniDoMatury: 3√21+8 − 3√21−8 = x3
x3=16
x=3√16
?
1 kwi 16:17
100DniDoMatury: w drugiej części −3√21+8 oczywiście *
1 kwi 16:18
100DniDoMatury: Chyba robię coś nie tak bo kalkulator naukowy uważa że to po prostu 1
1 kwi 16:22
ICSP: może postawię jednak nawiasy.
(3√3√21 + 8 − 3√3√21 − 8) = (x) //3
(3√3√21 + 8 − 3√3√21 − 8)3 = x3
1 kwi 16:23
100DniDoMatury: Ah, no przecież!
Co za głupi błąd, nie wiem czemu podniosłem wyrażenia oddzielnie. Dziękuję!
1 kwi 16:24
etna: Można skorzystać z zależności (z tablic matematycznych):
| | a3 − b3 | |
a − b = |
| |
| | a2 + ab + b2 | |
1 kwi 16:38
1 kwi 18:30