podobieństwo
miki: W trójkącie ABC, AC=BC=10, AB=16. Poprowadzono dwusieczne kątów ADC i BDC, które przecięły
ramiona AC i BC w punktach E i F. Oblicz długość odcinka EF
Z podobieństwa obliczyłam, ze ten odcinek ma 4 , proszę potwierdzić lub zaprzeczyć, wtedy będę
kombinować dalej....
1 kwi 09:58
Saizou :
Co to jest punkt D?
1 kwi 10:08
miki: cd to ma być wysokość, a wynik to EF=8 nie pomnozylam zgadza sie czy glupota
1 kwi 10:10
Saizou :

Z Pitagorasa mamy, że
CD = 6
h =6−d
Z podobieństwa trójkątów CDB oraz CPF (kkk)
6d = 48−8d
14d = 48
1 kwi 10:34
miki: 
dzieki
1 kwi 10:54
Filip: no tak, jak sie zauwazy podobienstwo i napisze poprawna rownosc to juz mozna konczyc zadanie
1 kwi 11:03