Czy sin^2 2x + cos^2 2x jest jedynką trygonometryczną ?
tomek: Czy sin2 2x + cos2 2x jest jedynką trygonometryczną ?
1 kwi 01:17
Qulka: tak
1 kwi 01:19
tomek: Dzięki, już o tej godzinie to miałem dziwny pomysł że chyba jednak nie jest
1 kwi 01:19
Filip: trzeba to udowodnic − bardzo prosto
niech
sin2x=a/c
cos2x=b/c
sin22x+cos2x=a2/c2+b2/c2=(a2+b2)/c2=(a2+b2)/(a2+b2)=1, boa2+b2=c2
1 kwi 11:02
Saizou :
Panie
Filipie a co dla c = 0

i skąd równość, że c
2 = a
2 + b
2
(przecież wzór jedynkowy jest prawdziwy dla każdego kąta α, nie tylko dla kątów ostrych)
1 kwi 11:05
1 kwi 11:17
Filip: Panie Saizou, a,b,c to boki trojkata prostokatnego, ktory od podstawy oznaczay kolejno
b−>a−>c
stad mamy
sinα=a/c
cosα=b/c
i z pitagorsa rownosc c2=a2+b2, a,b,c>0
i udowodnilisy to dla α∊(0, 45)
natomiast przykladowo mozna wykazac jeszcze dla innych katow, przyklad:
sin(α+π)=−sinα
cos(α+π)=−cosα
sin(−α)=−sinα
cos(−α)=cosα
no i kwesta formalna
sin2(α+π)+cos2(α+π)=(−sinα)2+(−cosα)2=sin2α+cos2α=1
Natomiast mozna to udowodnic nieco inaczej:
uzywamy wzory na okrag
x2+y2=r2
teraz wiemy, ze mozemy zapisac
x=rcosα
y=rsinα
nastepnie podstawiajac do wzoru x2+y2=r2 otrzymujemy nastepujaco
r2cos2α+r2sin2α=r2 | /r2 (r!=0)
cos2α+sin2α=1 −> dostajemy teze
1 kwi 11:19
Mila:
sin2(α)+cos2(α)=1 jest prawdą dla każdego kąta α.
zatem również dla α=2x
1 kwi 19:02
tomek: Chodziło mi tylko o potwierdzenie ale dzięki za tak rozszerzoną odpowiedz
3 kwi 12:16