całki wymierne
Witam: Witam! mam problem z całką wymierną
nie mam pomysłu jak zrobić tę całkę
bardzo dziękuje za wszelką pomoc
31 mar 22:45
Mariusz:
Wzór redukcyjny lub wydzielenie części wymiernej całki
| | 4 | | A1x+A0 | | B1x+B0 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+2)2 | | x2+2 | | x2+2 | |
O wydzieleniu części wymiernej całki możesz sobie poczytać u Fichtenholza
Jeśli chodzi o wzór redukcyjny to zapisujesz licznik w ten sposób aby
po rozbiciu na sumę dwóch całek w jednej licznik skrócił się z mianownikiem
oraz aby tę drugą całkę wygodnie było liczyć przez części
31 mar 23:52
Filip: tu można wzór Ostrogradskiego zastosować
| | 4 | | A0x+A1 | | B0x+B1 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx i rozniczkujemy stronami |
| | (x2+2)2 | | x2+2 | | x2+2 | |
| 4 | | A0(x2+2)−2x(A0x+A1) | | (B0x+B1)(x2+2) | |
| = |
| + |
| |
| (x2+2)2 | | (x2+2)2 | | (x2+2)2 | |
4=A
0x
2+2A
0−2A
0x
2−2A
1x+B
0x
3+B
1x
2+2B
0x+2B
1
teraz wystarczy uporzadkowac
0=B
0x
3+(−A
0+B
1)x
2+(−2A
1+2B
0)x+2B
1+2A
0−4
i widać, że
B
0=0
A
1=0
B
1=A
0
B
1+A
0=2 => A
0=1 i B
1=1
wiec calke mozemy zapisac jako:
| | 4 | | x | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+2)2 | | x2+2 | | x2+2 | |
pozostala nam prosta calka:
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx= |
| arctg( |
| )+C |
| | x2+2 | | √2 | | √2 | |
wiec
| | 4 | | x | | 1 | | x | |
∫ |
| dx= |
| + |
| arctg( |
| )+C |
| | (x2+2)2 | | x2+2 | | √2 | | √2 | |
i to jest koncowy wynik
1 kwi 12:52
Filip: Czy jest on poprawny − raczej tak, jednak poczekaj, moze Mariusz zweryfikuje bo to On mnie
uczyl tego sposobu
1 kwi 12:58
1 kwi 14:54
Mariusz:
Filip powinno być ok
Co do tego amerykańskiego sposobu przedstawionego w "pokaż kroki" to go nie lubię ,
wolę stosować wzór redukcyjny bądź wydzielenie części wymiernej całki metodą Ostrogradskiego
O ile podstawienia cyklometryczne można zaakceptować jako alternatywę dla
podstawień Eulera to tutaj całkowanie funkcji wymiernych wprowadza się zwykle wcześniej
niż całkowanie funkcyj trygonometrycznych więc stosowanie go tutaj to kiepski pomysł
1 kwi 19:01
Mariusz:
Filip chcesz całkę do policzenia ?
| | 3r12x2−x4 | |
∫ |
| dx |
| | √r22−x2(r12−x2) | |
r
1>0 , r
2 > 0 , r
1 > r
2
(Jeżeli od razu zastosujesz podstawienie Eulera to będziesz miał sporo współczynników
ale jeśli najpierw pobawisz się trochę funkcją podcałkową to po podstawieniu Eulera będziesz
miał znacznie mniej współczynników)
1 kwi 19:35
Filip: widze, w mianowniku pod pierwiastkiem mamy r22−x2?
1 kwi 22:25
Mariusz:
Tak, na marginesie dodam że całka powstała podczas liczenia całki iterowanej
Możesz od razu zastosować podstawienie Eulera aby zobaczyć jaką całkę dostaniesz
jednak mniej liczenia będziesz miał jeśli najpierw pobawisz się funkcją podcałkową
2 kwi 01:44
jc: Mariusz, kilka dni temu w jakiś notatkach znalazłem uwagę, że całkę
| | dx dy | |
∫−11∫−11 |
| można policzyć w pamięci, niestety nie zapisałem |
| | (1+x2+y2)3/2 | |
w jaki sposób. Zrozumiałem po kilku godzinach.
Czy potrafisz podać wynik bez rachunków?
2 kwi 13:21
Mariusz:
Serio można bez liczenia
Ja bym dwa razy pierwsze podstawienie Eulera dał
(to ze współczynnikiem wiodącym trójmianu kwadratowego)
i nawet nie byłoby aż tak dużo liczenia
| | 2π | |
Wyszło mi |
| na trzech stronach A4 |
| | 3 | |
(przy czym trochę mi zajęło upraszczanie funkcji pierwotnej)
2 kwi 14:34
jc: Dobry wynik.
Rozważamy pole (poza punktem (0,0,0)
| | x | | x | | x | |
E(x,y,a)=( |
| , |
| , |
| ) |
| | √x2+y2+z2 | | √x2+y2+z2 | | √x2+y2+z2 | |
Strumień przez sferę o środku w (0,0,0) jest oczywisty, to 4π.
Taki sam strumień będzie przechodził przez sześcian o boku 2 i środku w punkcie (0,0,0).
Nasza całka = strumień przez ścianę[−1,1] x [−1,1]x{0,0,1} = 1/6 strumienia rzez cały
sześcian, czyli 4π/6 = 2π/3.
2 kwi 15:18
Dante: Hej jc mógłbyś powiedzieć co i gdzie studiowałeś?
2 kwi 15:48
jc: Fizyka, Uniwersytet Wrocławski
2 kwi 16:48
Mariusz:
Gdyby chciał tę całkę co podał jc liczyć to
tutaj kolejność całkowania nie ma znaczenia
√1+x2+y2=t−x
przy x→1 t→1+
√2+y2
przy x→−1 t→−1+
√2+y2
√1+x2+y2=t−x
1+x
2+y
2=t
2−2tx+x
2
1+y
2=t
2−2tx
2tx=t
2−1−y
2
| | 2t2−(t2−1−y2) | |
√1+x2+y2=t−x= |
| |
| | 2t | |
| | 2t*2t−2(t2−1−y2) | |
dx= |
| dt |
| | 4t2 | |
| | 8t3 | | t2+1+y2 | |
∫−1+√2+y21+√2+y2 |
| * |
| dt= |
| | (t2+1+y2)3 | | 2t2 | |
| | 4t | |
∫−1+√2+y21+√2+y2 |
| dt |
| | (t2+1+y2)2 | |
| −2 | |
| |−1+√2+y21+√2+y2 |
| t2+1+y2 | |
| −2 | | (−2) | |
| − |
| |
| (1+√2+y2)2+1+y2 | | (−1+√2+y2)2+1+y2 | |
| | 1 | | 1 | |
=−2( |
| − |
| |
| | 1+2+y2+1+y2+2√1+y2 | | 1+2+y2+1+y2−2√2+y2 | |
| | 1 | | 1 | |
=−2( |
| − |
| ) |
| | 4+2y2+2√1+y2 | | 4+2y2−2√2+y2 | |
| | 1 | | 1 | |
=( |
| − |
| ) |
| | 2+y2−√2+y2 | | 2+y2+√2+y2 | |
| | (2+y2+√2+y2)−(2+y2−√2+y2) | |
= |
| |
| | (2+y2)2−(2+y2) | |
√y2+2=t−y
przy y→1 t→1+
√3
przy y→−1 t→−1+
√3
√y2+2=t−y
y
2+2=t
2−2ty+y
2
2=t
2−2ty
2ty=t
2−2
| | 4t2 | 2t | t2+2 | |
2∫−1+√31+√3 |
|
|
| dt |
| | t4+4 | t2+2 | 2t2 | |
2u=t
2
gdy t→−1+
√3 u→2−
√3
gdy t→1+
√3 u→2+
√3
2du=2tdt
du=tdt
=2arctg(u)|
2−√32+√3
=2arctg(2+
√3)−2arctg(2−
√3)
3 kwi 06:51