Ciąg Finobacciego
RubikSon: Ciąg (an) określony jesy wzorem rekurencyjnym:
a1=1; a2=1; an=an−2+an−1; n≥3.
Wyznacz resztę z dzielenia przez 10 liczby a2010.
31 mar 11:58
Filip:
fib(2010) =
519603299612007731463525480683992320495762438183627008429764959897581026861
0274148681195899301520705269703719486467161339628671907951812322819443162351
9264637341871237244923892071755279473772714681077680853197650269792585152951
5526577911770515846752402535980556521022032191976942983382442715110513925373
7500889208456821082018097543134812733759851197877030935981733480875866150984
48683613759685813103394948793118177026680
jesli dobrze patrze to reszta to bedzie 0, ktos moze zweryfikuje
31 mar 12:10
RubikSon: Ma być 0, jak dla każdego argumentu podzielnego przez 10, ale chciałbym w trochę prostszy
sposób, w sensie, żeby nie liczyć wszystkich wyrazów.
31 mar 12:13
Chińska podróba 6-latka: 1.1.2.3.5.8.13.21.34.55
tu masz dziesiąty 55 i nie jest reszta 0 tylko 5 , coś kręcisz
31 mar 12:24
Chińska podróba 6-latka: natomiast można pokazać że co trzeci wyraz jest parzysty , oraz co piąty podzielny przez 5 ,
więc jeden na 15 dzieli się przez 10
31 mar 12:27
RubikSon: Mój błąd. Ale na pewno co 30−sty wyraz się kończy na 0.
31 mar 12:28
Chińska podróba 6-latka: skoro co piętnasty się kończy, to co trzydziesty tym bardziej
31 mar 12:29
Mariusz:
using System;
using System.Numerics;
namespace NamespaceName
{
public class ClassName
{
public static void Main(string[] args)
{
char esc;
uint n;
Console.Clear();
do
{
Console.WriteLine("Który wyraz ciągu Fibonacciego chcesz policzyć");
uint.TryParse(Console.ReadLine(),out n);
Console.WriteLine("{0}. wyraz ciągu Fibonacciego to: {1} ",n,fib(n));
esc = (char)Console.ReadKey().Key;
}
while(esc != (char)ConsoleKey.Escape);
}
public static BigInteger fib(uint n)
{
BigInteger a = 0,b = 1;
BigInteger temp;
for(uint i = 1;i <= n;i++)
{
temp = b;
b += a;
a = temp;
}
return a;
}
}
}
Każdy użytkownik Windowsa ma w swoim systemie .NetFramework
i między innymi kompilator C# więc dałem kod w C# gdyby ktoś chciał się pobawić w
liczenie wyrazów tego ciągu
Filip napisałeś tę funkcję w Javie
31 mar 14:05
Filip: tak, aktualnie siedze w Javie
31 mar 15:06
Mila:
Ciąg Fibonacciego i podzielność wyrazów.
Dla dowolnej liczby pierwszej p mamy nieskończenie wiele liczb F, które są podzielne przez p,
i które są rozmieszczone w równych odstępach w ciągu. Każdy ,,co czwarty'' wyraz ciągu jest
na przykład podzielny przez 3,
co piąty − przez 5, co ósmy przez 7, itd.
=====================
Co trzeci wyraz jest podzielny przez 2
3|2010 to 2 dzieli F2010
co piąty wyraz jest podzielny przez 5
5|2010 to 5 dzieli F2010⇒10|F2010
31 mar 21:35
Mariusz:
Można by to z indukcji pokazać ale dla was indukcja jest be
Dla n=0
F0=0
2|0
Zakładamy że 2|F3n dla pewnego n=k
Sprawdzamy czy 2|F3n dla n=k+1
2|F3k+3
2||(F3k+2+F3k+1)
2|(F3k+1+F3k+F3k+1)
2|(F3k+2F3k+1)
2|F3k z założenia indukcyjnego
2|2F3k jako iloczyn liczby 2 i liczby naturalnej
więc 2|F3k+3
a zatem 2|F3n
Podobnie można pokazać 5|F5n
31 mar 23:14