twierdzenie o prawdopodobieństwie całkowitym
szarik: Czy ktoś wytłumaczyłby mi jak działa twierdzenie o prawdopodobieństwie całkowitym? (str 17
tablice)
Żeby było łatwiej to załączam prosty przykład. Wiem, że da się to zrobić drzewkiem, ale
chciałam też zrozumieć ten wzór
Wśród wyrobów pierwszej i drugiej firmy wyroby wadliwe stanowią odpowiednio 4% i 2%. Pierwsza z
tych firm dostarcza do hurtowni trzy razy więcej towaru niż druga. Oblicz prawdopodobieństwo,
że losowo zakupiona w tej hurtowni jedna sztuka towaru okaże się dobra.
31 mar 10:55
HGH: liczenie prawdopodobienstwa w kazdym przypadku a pozniej sumowanie wszystkich przypadkow
31 mar 10:57
Damian#UDM: B1 − wyroby dostarczone przez I firmę
B2 − wyroby dostarczone przez II firmę
Stosunek wyrobów I firmy do II firmy jest równy 3:1
P(B1)=34=0,75
P(B2)=14=0,25
A − losowa zakupiona w tej hurtowni jedna sztuka towaru jest dobra
A|B1 − zakupiona w tej hurtowni jedna sztuka towaru dostarczona przez I firmę jest dobra
A|B2 − zakupiona w tej hurtowni jedna sztuka towaru dostarczona przez II firmę jest dobra
P(A|B1)=0,96
P(A|B2)=0,98
P(A)=P(B1)*P(A|B1)+P(B2)*P(A|B2)=0,75*0,96+0,25*0,98=0,72+0,245=0,965=96,5%
Prawdopodobieństwo, że losowo zakupiona w tej hurtowni jedna sztuka towaru okaże się dobra jest
równe 96,5%.
31 mar 11:03
Qulka:

ten wzór to drzewko
P(A) =
P(A|B1)•
P(B1) +
P(A|B2)•
P(B2)
31 mar 19:54
Qulka: a może raczej drzewko to właśnie ten wzór
31 mar 20:02
szarik: aa no i wszystko jasne

dzięki
4 kwi 11:31