matematykaszkolna.pl
Różnica pomiędzy liczba pierwiastków Matesłabiak: Jak jest wielomian W(x) =(x−1)3 to powiemy, że ma on 3 pierwiastki, czy jeden pierwiastek?
30 mar 19:00
F&M: Jeden pierwiastek trzykrotny
30 mar 19:00
Saizou : To zleży. Ma jeden pierwiastek rzeczywisty, ale trzy pierwiastki zespolone.
30 mar 19:02
ABC: skoro (x−1)3=0 to x−1=0 niezależnie czy w rzeczywistych czy w zespolonych. Nie ma dzielników zera w obu tych ciałach.
30 mar 19:04
chichi: Ja również z miłą chęcią poznam te pozostałe zespolone
30 mar 19:07
Saizou : Aj, z automatu napisałem myśląc o twierdzeniu, że każdy wielomian zespolony stopnia n ma n pierwiastków. Panowie powyżej mają rację.
30 mar 19:12
chichi: @Saizou tak mi się wydawało, że tak pomyślałeś. Bywaj zdrów
30 mar 19:15
Saizou : Nikt nie jest nieomylny emotka Na zdrowie emotka
30 mar 19:21
kerajs: Odpowiedzią na pytanie: Ile wynosi suma pierwiastków równania (x−1)3=0 ? jest: a) Ta suma to 1. b) Ta suma to 3.
1 kwi 19:36
ABC: ja wybieram wartość otrzymaną ze wzorów Viete'a emotka
1 kwi 19:40
kerajs: To oczywiste że x1+x2+x3=3 . Tylko jak to pogodzić z tylko jednym pierwiastkiem?
1 kwi 19:47
ABC: tak że pierwiastki wielokrotne liczymy wraz z krotnościami
1 kwi 20:11
Qulka: ponoć jest drobna różnica między pierwiastek wielomianu W, a rozwiązanie równania W=0
1 kwi 20:14
kerajs: A jaka?
1 kwi 20:49
ABC: zapewne taka, że rozwiązanie się liczy bez krotności
1 kwi 21:06
Qulka: taka, że nie istnieją pierwiastki równania są albo pierwiastki wielomianu albo rozwiązania równania ale nie pamiętam kto tu był takim purystą że znał te niuanse ja jestem od przerabiania matematyki na proste obrazki
1 kwi 21:12
kerajs: Aby nie utknąć na mieliźnie semantyki zmienię problem na: Ile wynosi suma pierwiastków wielomianu W=(x−1)3 ? Odpowiedzi: a) Ta suma to 1. b) Ta suma to 3. Która odpowiedź pojawi się na prostym obrazku?
1 kwi 21:30
Qulka: 3
1 kwi 21:30
Qulka: (x−1)•(x−1)•(x−1) więc 1+1+1=3
1 kwi 21:33
kerajs: Mam to odczytać tak, iż są trzy równe pierwiastki, a ich suma to 3 ?
2 kwi 10:47
jc: Mamy jeden pierwiastek równy jeden, więc suma równa jest jeden. Gdyby było powiedziane, że w sumie należy umieścić każdy pierwiastek tyle razy, ile wynosi krotność pierwiastka, to suma równałaby się trzy. We wzorach Viete'a każdy pierwiastek pojawia się tyle razy, ile wynosi krotność pierwiastka.
2 kwi 13:17
kerajs: Ech, ta zachodnia moda tyle zamętu wywołała. Dawniej nie było problemu, każdy rozróżniał pierwiastek od rozwiązania (np: całe pokolenia uczyły się o pierwiastkach równania kwadratowego), a teraz to tylko galimatias.
3 kwi 17:18
Filip: dokladnie, jeszcze jak widze ze w swoich zeszytach pisza | jako 1 to juz mnie krew zalewa emotka
5 kwi 00:15
Filip: generalnie kerajs powiem ci, ze jestem tak w czarnej dupie jesli chodzi o teorie obwodow i sygnalow, bo nie bylem na ostatnich dwoch laborkach z rzedu, i jak wrocilem to nic nie ogarnialememotka
5 kwi 00:17
kerajs: Może nie jest tak źle. Laboratorium z TOS (TS, względnie TOiS ) pojawia się dopiero na drugim lub trzecim semestrze tego przedmiotu, więc z wykładu i ćwiczeń coś tam powinieneś pamiętać. Ponadto zawsze wiadomo jakie doświadczenie będzie się robiło, więc do zajęć możesz się podciągnąć. Czasem wstęp na laboratorium uzyskuje się dopiero po zaliczeniu wstępnej kartkówki, ale pewnie macie pandemiczne fory.
5 kwi 16:08